Šarović: Srbi povratnici u Mostaru moraju imati svoje legitimne predstavnike

18.06.2020. 14:12
0
IZVOR: Katera

Srpska demokratska stranka pozdravlja napore partnera u Federaciji BiH i međunarodne zajednice da nakon 12 godina konačno budu održani izbori u Mostaru, ali smatraju da na rješenju treba još raditi kako bi i Srbi koji žive u Mostaru bili ravnopravni sa ostalim narodima, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović je istakao da je neophodno naći model prema kojem bi Srbi povratnici mogli u gradskoj skupštini imati svoje legitimne predstavnike, te je izrazio bojazan da će prema predloženom rješenju Srbe predstavljati lica iz drugih naroda koji će se po potrebi izjasniti kao Srbi.

- Smatramo da oko 4.500 Srba koji žive u Mostaru, a koji su apsolutno diskriminisani, moraju izabrati svoje predstavnike koji će zastupati njihove interese, umjesto što im hrvatske i bošnjačke partije nameću nelegitimne predstavnike. Neophodno je prekinuti dosadašnju praksu da se sa listi hrvatskih i bošnjačkih partija biraju predstavnici Srba koji su to preko noći postali - naglasio je Šarović.

On je podsjetio da je srpska povratnička populacija koncentrisana u dva gradska područja – sjever i jug, te da je jedno od rješenja da ova dva područja biraju najmanje četiri predstavnika srpskog naroda.

- Pozivam i SNSD, koji ima mehanizam u Domu naroda PS BiH, da zajedno sa mostarskim Srbima nađemo najbolje rješenje za njih - zatražio je predsjednik SDS-a. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    23h 2m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 30m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    17h 40m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 12m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    23h 45m
    0