Шаровић: Срби повратници у Мостару морају имати своје легитимне представнике

18.06.2020. 14:12
0
ИЗВОР: Катера

Српска демократска странка поздравља напоре партнера у Федерацији БиХ и међународне заједнице да након 12 година коначно буду одржани избори у Мостару, али сматрају да на рјешењу треба још радити како би и Срби који живе у Мостару били равноправни са осталим народима, изјавио је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Шаровић је истакао да је неопходно наћи модел према којем би Срби повратници могли у градској скупштини имати своје легитимне представнике, те је изразио бојазан да ће према предложеном рјешењу Србе представљати лица из других народа који ће се по потреби изјаснити као Срби.

- Сматрамо да око 4.500 Срба који живе у Мостару, а који су апсолутно дискриминисани, морају изабрати своје представнике који ће заступати њихове интересе, умјесто што им хрватске и бошњачке партије намећу нелегитимне представнике. Неопходно је прекинути досадашњу праксу да се са листи хрватских и бошњачких партија бирају представници Срба који су то преко ноћи постали - нагласио је Шаровић.

Он је подсјетио да је српска повратничка популација концентрисана у два градска подручја – сјевер и југ, те да је једно од рјешења да ова два подручја бирају најмање четири представника српског народа.

- Позивам и СНСД, који има механизам у Дому народа ПС БиХ, да заједно са мостарским Србима нађемо најбоље рјешење за њих - затражио је предсједник СДС-а. 

Коментари 0
Повезане вијести
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 11m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 9m
    14
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 35m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    10h 50m
    13
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 29m
    0