Savjet bezbjednosti UN odbio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju

25.03.2024. 21:27
2
IZVOR: srpskainfo.com/srna.rs

Predstavnici članica Savjeta bezbjednosti nisu usvojili dnevni red za današnju sjednicu na kojoj je trebalo da se razgovara o prijetnjama međunarodnom miru i stabilnosti.

Rusija je ponovila zahtjev da se održi sastanak o posljedicama koje je NATO agresija na SR Jugoslaviju prije 25 godina ostavila na međunarodni mir i stabilnost.

Dnevni red nije usvojen jer nije bilo dovoljno glasova “za”. Samo tri članice su bile za usvajanje, ali su ostale bile uzdržane.

Američki ambasador Robert Vud rekao je da članice Savjeta nisu konsultovane u vezi sa raspravom o posljedicama NATO agresije.

Sastanak o povodom 25. godišnjice NATO agresije na SRJ zatražila je Rusija, ali je održavanje bilo neizvjesno zbog toga što stalne članice imaju pravo na veto.

Važno je napomenuti da su barem tri stalne članice Savjeta učestvovale u NATO agresiji na SRJ.

Dačić: Razočarani smo što je spriječeno da se čuje istina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija razočarana zbog toga što je spriječeno da se u Savjetu bezbjednosti UN čuje istina o NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

- Došli smo ovde na poziv Saveta bezbednosti. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju - rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sjedištu UN u Njujorku.

On je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savjetu bezbjednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Dačić je zahvalio i zemljama koje nisu glasale "za", dodajući da su mnoge zemlje bile uzdržane jer nisu željele da se razgovara o temi u kojoj "očigledno postoje dvostruki standardi".

Komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, on je upitao o kojim humanitarnim razlozima je riječ, s obzirom na to da je izvršeno "gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije".

- Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba proterano u poslednjih nekoliko meseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama - rekao je Dačić.

Članice Savjeta bezbjednosti UN nisu danas izglasale da se na dnevni red sjednice stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25 godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Za su glasale tri članice Savjeta bezbjednosti UN - Rusija, Kina i Alžir, glasova protiv nije bilo, a 12 zemalja je bilo uzdržano.

Ruska Državna duma usvojila je prošle sedmice nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim se obratila UN, a u kojem je ocijenjeno da su agresijom stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom svijeta pod "maskom navodne borbe za vrijednosti slobode i demokratije".

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Realista 26.03.2024. 08:13
    Prvo je trebalo raspraviti zašto je uopšte došlo do intervencije a to je agresija i pokušaj genocida nad kosovskim albancima koje je činila vojska i policija tzv.SRJ
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 25.03.2024. 22:23
    Istorija se očigledno ponavlja! Krah Lige Naroda je bio uvod u WW2, a besmisao Ujedinjenih Nacija nas neminovno uvodi u WW3 i odavno najavljenu apokalipsu!?
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“ Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    20h 28m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 12m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    13h 57m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    10h 56m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    11h 2m
    0