Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију

25.03.2024. 21:27
2
ИЗВОР: srpskainfo.com/srna.rs

Представници чланица Савјета безбједности нису усвојили дневни ред за данашњу сједницу на којој је требало да се разговара о пријетњама међународном миру и стабилности.

Русија је поновила захтјев да се одржи састанак о посљедицама које је НАТО агресија на СР Југославију прије 25 година оставила на међународни мир и стабилност.

Дневни ред није усвојен јер није било довољно гласова “за”. Само три чланице су биле за усвајање, али су остале биле уздржане.

Амерички амбасадор Роберт Вуд рекао је да чланице Савјета нису консултоване у вези са расправом о посљедицама НАТО агресије.

Састанак о поводом 25. годишњице НАТО агресије на СРЈ затражила је Русија, али је одржавање било неизвјесно због тога што сталне чланице имају право на вето.

Важно је напоменути да су барем три сталне чланице Савјета учествовале у НАТО агресији на СРЈ.

Дачић: Разочарани смо што је спријечено да се чује истина

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Србија разочарана због тога што је спријечено да се у Савјету безбједности УН чује истина о НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

- Дошли смо овде на позив Савета безбедности. Сматрамо да је тема изузетно важна за међународно правни поредак и да се данас, као што је бомбардовање Србије било изведено као преседан, догодио један преседан на процедуралном гласању - рекао је Дачић на конференцији за новинаре у сједишту УН у Њујорку.

Он је захвалио Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савјету безбједности разговара о бомбардовању СРЈ.

Дачић је захвалио и земљама које нису гласале "за", додајући да су многе земље биле уздржане јер нису жељеле да се разговара о теми у којој "очигледно постоје двоструки стандарди".

Коментаришући то што је НАТО бомбардовање изведено због наводних хуманитарних разлога, он је упитао о којим хуманитарним разлозима је ријеч, с обзиром на то да је извршено "готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије".

- Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба протерано у последњих неколико месеци, кад Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али зато се награђује чланством у разним међународним организацијама - рекао је Дачић.

Чланице Савјета безбједности УН нису данас изгласале да се на дневни ред сједнице стави иницијатива Русије да се расправља о 25 годишњици НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

За су гласале три чланице Савјета безбједности УН - Русија, Кина и Алжир, гласова против није било, а 12 земаља је било уздржано.

Руска Државна дума усвојила је прошле седмице нацрт документа о НАТО агресији на СР Југославију којим се обратила УН, а у којем је оцијењено да су агресијом створене претпоставке за нове војне акције широм свијета под "маском наводне борбе за вриједности слободе и демократије".

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Realista 26.03.2024. 08:13
  Prvo je trebalo raspraviti zašto je uopšte došlo do intervencije a to je agresija i pokušaj genocida nad kosovskim albancima koje je činila vojska i policija tzv.SRJ
 • Generic placeholder image
  Сарајлија 25.03.2024. 22:23
  Историја се очигледно понавља! Крах Лиге Народа је био увод у WW2, a бесмисао Уједињених Нација нас неминовно уводи у WW3 и одавно најављену апокалипсу!?
Повезане вијести
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 43m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 50m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  12h 32m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  7h 10m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 42m
  0