Savjetnici Dodika i Džaferovića otišli u penziju, pa ponovo vraćeni da rade

24.08.2021. 10:18
1
IZVOR: rtvbn.com

Dvojica savjetnika članova Predsjendištva BiH zbog otpremnine otišli u penziju i ponovo aktivirali svoj radno-pravni status kao da nisu penzioneri. Kako BN saznaje u pitanju su savjetnici članova Predsjedništva Milorada Dodika (SNSD) i Šefika Džaferovića (SDA).

U revizorskom izvještaju o obavljenoj finansijskoj kontroli rada Predsjedništva BiH evidentirano je da su dva savjetnika članova Predsjedništva po sili zakona otišli u penziju i da im je na ime otpremnine isplaćeno 15.412 KM, odnosno 14.642 KM -

- Za dva savjetnika su donesena rješenja o prestanku radnog odnosa po sili zakona, odnosno zbog sticanja uslova za penzionisanje. Na osnovu rješenja o otpremnini radi odlaska u penziju isplaćene su otpremnine u iznosu od 15.412 KM, odnosno 14.642 KM, a u skladu Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH - navodi se u revizorskom izvještaju.

Takođe, navodi se da je otpremnina zbog odlaska u penziju isplaćene za još jednog zaposlenog radnika u Sekretarijatu Predsjedništva i tu ništa nije sporno.

Međutim, isti savjetnici kojima je isplaćena otpremnina su ponovo, odlukama članova Predsjedništva imenovani na pozicije savjetnika u kabinetima članova Predsjedništva čime je ponovo aktiviran radno-pravni status ovih osoba.

Slika

Foto: BN

- Uzimajući u obzir svrhu i cilj isplate otpremnine zbog odlaska u penziju, smatramo kako je ovakvo postupanje kontradiktorno. U situaciji kada je izvjesno da će osoba kojoj je isplaćena otpremnina biti ponovno radno angažovana u Predsjedništvu, gubi se svrha i namjena same isplate otpremnine - naveli su revizori u izvještaju o izvršenoj finansijskoj kontroli Predsjedništva BiH za prošlu godinu.

Imena savjetnika, koji su radni odnos prekinuli samo radi uzimnja otpremnine zbog odlaska u penziju, nisu otkrivena.

Kako BN nezvanično saznaje, radi se o savjetnicima u kabinetima Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Draga 24.08.2021. 13:59
    Sve dok se ovakve stvari dešavaju država ne postoji!
    Penzija je ljudsko pravo i kad neko ode u penziju on znači po sili zakona nije više radno sposoban, što znači da niko nema zakonsko pravo da mu ponovo plaća za ''radnu nesposobnost'' Gospodine Dodik i Dzaferoviću ako hocete da budete državnici ne radite nezakonite stvari
Povezane vijesti
Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika
Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO) Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO)
Građani iseljavaju, Dodik bi da im "mijenja svijest" Građani iseljavaju, Dodik bi da im "mijenja svijest"
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    18h 57m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    22h 36m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    17h 6m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    5h 47m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    3h 33m
    0