SDS i PDP neće na zajedničku izbornu listu sa DNS-om

17.12.2021. 18:35
2
IZVOR: srpskainfo.com

Izborni sistem BiH preferira predstavljenost političkog bloka kroz veći broj listi na izborima, jer je do 51 odsto poslaničkih mjesta u Parlamentu BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske lakše doći ukoliko partije idu u više kolona.

S druge strane, SDS ima svoju unikatnu politiku, tradiciju, snažnu infrastrukturu, vrijednosti i ciljeve različite od drugih partija, pa bi kroz zajedničku listu izgubila svoju ideološku prepoznatljivost i svoju unikatnu politiku koju baštine već 31 godinu.

Iz tih razloga, SDS je još ranije odbacio mogućnost da se na izbore izlazi sa jednom parlamentarnom listom, rekao je za Srpskainfo šef Sektora za medije i politike SDS, Stevan Salatić, komentarišući prijedlog DNS da opozicija formira po jednu zajedničku listu za NSRS i Predstavnički dom PS BiH.

Salatić kaže da „politika ultimatuma i prijetnji“ kojom se sinoć koristio lider DNS, Nenad Nešić, nije rješenje i SDS se suprotstavlja takvim politikama.

– Sve političke partije opozicije u narednom periodu treba da rade na jačanju sopstvene partijske infrastrukture, promociji svojih politika i kadrova i tako osnažene treba da daju podršku kandidatima za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH naredne godine – ističe Salatić.

Sa Salatićem je saglasna i portparolka PDP, Anja Petrović, koja kaže da bi zbog izbornog sistema bilo potpuno kontraproduktivno ići sa jednom listom.

- Takođe, politika ultimatuma je apsolutno neprihvatljiva za PDP. Mi smo sa našim dugogodišnjim partnerima iz SDS uvijek vodili politiku dogovora i tome, ako žele, treba da se prilagode i druge stranke koje su nakon godina provedenih u vlasti odlučile da djeluju opoziciono. Neprihvatljivi i potpuno nepotrebni ultimatimi i pojedini stavovi, ali PDP neće zaustaviti da se, sa najboljim ljudima, beskompromisno borimo protiv ove vlasti, čija je politika katastrofalna po Republiku Srpsku. Mnoge stvari su već poznate i vjerovatno jasne i javnosti, i vrlo brzo će biti formalizovano i predstavljeno sa kim i čim izlazimo na izbore, bar sto se tiče nas, ključnih stranaka opozicije – rekla je Petrovićeva.

Podsjećamo, Nešić je ostalim opozicionim strankama dostavio prijedlog da formiraju zajedničke poslaničke liste za opšte izbore iduće godine i naglasio da odgovor očekuje do kraja 2021.

Takođe, Nešić je upozorio da bi, u slučaju da jedna od stranaka samostalno objavi imena kandidata, to značilo razbijanje opozicionog saveza.

Nešić je optužio SDS i PDP u Prijedoru da nisu radili za zajedničkog kandidata za gradonačelnika na nedjeljnim izborima.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Fol opozicija 17.12.2021. 23:21
    Ma, mrš, govna jedna...
  • Generic placeholder image
    Srdjan 17.12.2021. 19:35
    SDS ima i svake izbore izdajnike i papke i tako traje vec 20 godina. Sarovic je poslednji papak koji je jos ostao, koji ce ugasiti svetlo posle ovih izbora u SDS-u.
Povezane vijesti
Bodiroga na odavanju počasti za 3.267 ubijenih Srba u Kravici: SDS uvijek sa svojim narodom Bodiroga na odavanju počasti za 3.267 ubijenih Srba u Kravici: SDS uvijek sa svojim narodom
SDS ide na izbore bez obzira što je račun ugašen SDS ide na izbore bez obzira što je račun ugašen
Ovo je spisak 47 pojedinaca i firmi iz BiH na američkoj „crnoj listi“ Ovo je spisak 47 pojedinaca i firmi iz BiH na američkoj „crnoj listi“
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    19h 41m
    1
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    23h 29m
    5
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 34m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    8h 58m
    0
  • NBA igraču doživotna suspenzija
    21h 51m
    0