СДС и ПДП неће на заједничку изборну листу са ДНС-ом

17.12.2021. 18:35
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Изборни систем БиХ преферира представљеност политичког блока кроз већи број листи на изборима, јер је до 51 одсто посланичких мјеста у Парламенту БиХ и Народној скупштини Републике Српске лакше доћи уколико партије иду у више колона.

С друге стране, СДС има своју уникатну политику, традицију, снажну инфраструктуру, вриједности и циљеве различите од других партија, па би кроз заједничку листу изгубила своју идеолошку препознатљивост и своју уникатну политику коју баштине већ 31 годину.

Из тих разлога, СДС је још раније одбацио могућност да се на изборе излази са једном парламентарном листом, рекао је за Српскаинфо шеф Сектора за медије и политике СДС, Стеван Салатић, коментаришући приједлог ДНС да опозиција формира по једну заједничку листу за НСРС и Представнички дом ПС БиХ.

Салатић каже да „политика ултиматума и пријетњи“ којом се синоћ користио лидер ДНС, Ненад Нешић, није рјешење и СДС се супротставља таквим политикама.

– Све политичке партије опозиције у наредном периоду треба да раде на јачању сопствене партијске инфраструктуре, промоцији својих политика и кадрова и тако оснажене треба да дају подршку кандидатима за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ наредне године – истиче Салатић.

Са Салатићем је сагласна и портпаролка ПДП, Ања Петровић, која каже да би због изборног система било потпуно контрапродуктивно ићи са једном листом.

- Такође, политика ултиматума је апсолутно неприхватљива за ПДП. Ми смо са нашим дугогодишњим партнерима из СДС увијек водили политику договора и томе, ако желе, треба да се прилагоде и друге странке које су након година проведених у власти одлучиле да дјелују опозиционо. Неприхватљиви и потпуно непотребни ултиматими и поједини ставови, али ПДП неће зауставити да се, са најбољим људима, бескомпромисно боримо против ове власти, чија је политика катастрофална по Републику Српску. Многе ствари су већ познате и вјероватно јасне и јавности, и врло брзо ће бити формализовано и представљено са ким и чим излазимо на изборе, бар сто се тиче нас, кључних странака опозиције – рекла је Петровићева.

Подсјећамо, Нешић је осталим опозиционим странкама доставио приједлог да формирају заједничке посланичке листе за опште изборе идуће године и нагласио да одговор очекује до краја 2021.

Такође, Нешић је упозорио да би, у случају да једна од странака самостално објави имена кандидата, то значило разбијање опозиционог савеза.

Нешић је оптужио СДС и ПДП у Приједору да нису радили за заједничког кандидата за градоначелника на недјељним изборима.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Fol opozicija 17.12.2021. 23:21
    Ma, mrš, govna jedna...
  • Generic placeholder image
    Srdjan 17.12.2021. 19:35
    SDS ima i svake izbore izdajnike i papke i tako traje vec 20 godina. Sarovic je poslednji papak koji je jos ostao, koji ce ugasiti svetlo posle ovih izbora u SDS-u.
Повезане вијести
Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом
СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен
Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“ Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 0m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 37m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 25m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 18m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 9m
    0