Sedam godina nije dolazio na posao, a primao platu

04.09.2023. 10:44
2
IZVOR: Tanjug

Muškarac koji je bio zaposlen kao majstor u domu za djecu na području Zagreba sedam godina nije dolazio na posao i za to vrijeme je primao punu platu. On će morati poslodavcu da plati ukupno 137.000 evra odštetu, odlučio je sud.

Nakon više opomena od poslodavca koji je bio nezadovoljan njegovim radom, majstor je umjesto da se koriguje tužio ustanovu u kojoj je radio tvrdeći da je polno uznemiravan i diskriminisan po raznim osnovama.

Slučaj se dogodio još u novembru 2012. godine, kada je majstor prestao da dolazi na posao, a poslodavc mu je punih sedam godina, sve do decembra 2019., isplaćivao punu platu i jubilarne nagrade.

Prema pisanju hrvatskog portala Danica, njemu je u tom periodu isplaćena prosječna mjesečna bruto suma u iznosu od oko 10.700 kuna.

Pošto na sudu nije uspio da dokaže da ga je poslodavac polno uznemirivao, omalovažavao, potcenjivao i diskriminisao, sud je tužbu majstora odbio u oktobru 2019. godine. Nakon što se poslije sedam godina pojavio na poslu dobio je otkaz, za koji smatra da je neopravdan i ponovo je tužio firmu.

Istovremeno i dom je tužio majstora zbog odbijanja da vrati novac koji mu je isplaćivan kao zarada tokom sedam godina kada se nije pojavljivao na poslu.

Sudija je ovih dan odlučila da muškarac bivšem poslodavcu mora platiti više od milion kuna, odnosno oko 137.000 evra: 119.000 evra za bruto po osnovu isplaćenih zarade i 18.400 evra na ime naknade sudskih troškova.

Presuda je nepravosnažna i muškarac se na nju može žaliti. Izgubi li, ukupna odšteta mogla bi dostići iznos od 150.000 evra.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 05.09.2023. 07:58
    Ovakvo stanje je kod nas sasvim normalno.što da dolaze na posao kada nemaju stolica da sjednu.Jedino je sporna isplata toplog obroka.
  • Generic placeholder image
    Marko 04.09.2023. 12:47
    Zasto je ovo vijest?, pa u Elektrodistribuciji Pale ima ovakvih ne dolaze na posao a primaju platu... i nikada nece odgovarati jer im rukovodstvo ne smije nista radi rodbinskih i partijskih veza.
Povezane vijesti
Poznato koliko će Bajern platiti Tuhelu za prijevremeni raskid saradnje Poznato koliko će Bajern platiti Tuhelu za prijevremeni raskid saradnje
Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne
Banjalučaninu plata skoro milion maraka Banjalučaninu plata skoro milion maraka
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    22h 49m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    13h 44m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    12h 33m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    22h 55m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    15h 10m
    0