Simović: U Jošanici više od 30 godina ne gori slavska svijeća, nadam se pravdi

09.08.2023. 12:39
0
IZVOR: katera.news

Sramota je što se više od tri decenije čekalo na podizanje optužnice za zločin u fočanskom selu Jošanica u kojem su pripadnici takozvane Armije BiH na monstruozan način ubili 56 srpskih civila na krsnu slavu Nikoljdan.

Rekao je ovo za Kateru Ljubiša Simović, predsjednik Udruženja prognanih i raseljenih Srba i svjedok stravičnog zločina u Jabuci, drugom fočanskom selu u kojem je počinjen pokolj srpskih civila, nakon što je juče iz Tužilaštva BiH saopšteno da je podignuta optužnica protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992.

- U Jošanici se desio jedan od najstrašnijih zločina u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH. Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici takozvane Armije BiH na kućnom pragu svirepo su ubili 56 mještana Gornje Jošanice. Nisu pošteđeni ni žene i djeca – naveo je Simović.

U ovom selu ne gori slavska svijeća više od 30 godina, od kad je ugašena 1992. godine zajedno sa 56 nevinih srpskih života, a naš sagovornik ističe da se u više navrata u BiH pokazalo da samo Srbe osuđuju za ratne zločine.

- Nadam se da će pravda za sve nevino stradale u Jošanici, ali i sve stradale srpske civile ugledati svjetlo dana. Pravda je spora, ali dostižna  – rekao je Simović.

On napominje da će istrajati u namjeri da počinioci odgovaraju za nedjela koja su počinili u ovom fočanskom selu.

Mnogi od izvršioca zločina u Jošanici, ali i u fonansko selu Jabuka su preminuli, a veliki broj porodica žrtava nije dočekao pravdu. I dalje postoje živi svjedoci tih stravičnih zločina koji će nastojati da dokažu da su u fočanskom selu Jošanica i Jabuka dogodili najstrašniji zločinu u proteklom ratu u BiH – istakao je Simović.

Simović je podsjetio da je predmet vezan za zločine u Jabuci u Tužilaštvu BiH, i da će optužnice u ovom predmetu biti podignute odmah nakon predmeta „Jošanica“.

- Masakr nad srpskim civilima 18 sela nekada fočanske mjesne zajednice Jabuka, koja je nakon Dejtonskog sporazuma pripala FBiH, prvo je masovno stradanje Srba u opštini Foča u proteklom ratu, a za koje počinioci još nisu izvedeni pred lice pravde. Ne smijemo zaboraviti da je najmlađa žrtva bio trinaestogodišnji dječak Novo Elez – podsjetio je Simović i zaključio da vjeruje u božju pravdu.

Iz Tužilaštva BiH juče je saopšteno da je podignuta optužnica protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za zločin u Jošanici.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Optuženi Ahmet Sejdić i Ferid Buljubašić kao komandanti dodatno se terete za zločine u selima u Višegradu i Čajniču 1992. i 1993. godine.

Optuženi su i Rašid Sobo (58) rođen u Foči, Šefko Glušac (62) rođen u Foči, Zakir Jamak (54) rođen u Višegradu, Bahrudin Muhić zvani Bane (59), rođen u Višegradu, Adem Fehrić (61) rođen u Višegradu, Mustafa Poljo zvani Musa (58) rođen u Višegradu, Enver Kustura zvani Pena (56) rođen u Višegradu, Muhamed Liska (50) rođen u Višegradu, Sakib Čakar (66) rođen u Višegradu, Izet Sejdić (67) rođen u Višegradu i Munir Nalo (53) rođen u Višegradu.

Dobro organizovane i unaprijed pripremljene, naoružane brojne muslimanske snage ušle su 19. decembra 1992. godine iz pravca Goražda u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da lome slavski kolač, masakrirali žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, cjelokupno civilno stanovništvo je ubijeno, a sva imovina opljačkana i spaljena. U trenutku napada na Jošanicu u njoj nije bilo formacija Vojske Republike Srpske. Slabo naoružani i brojčano inferiorni mještani nisu imali mogućnost odbrane sela.

Na nejač je udarilo više od 300 vojnika, nastavljajući ustaljenu praksu napada na srpska sela u širem rejonu Podrinja u dane velikih hrišćanskih praznika. Ubijali su redom, najmanje metkom. Klali su, masakrirali, palili, svirepo i zvjerski.

Među ubijenima je bila 21 žena, kao i troje djece mlađe od 11 godina. Najmlađa je bila dvogodišnja Danka Tanović, a ubijeni su i sedmogodišnji Dražen i njegova desetogodišnja sestra Dragana. Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je devedesetogodišnji Rade Pljevaljčić.

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanovića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko će odgovarati zbog pogibije dvije žene iz Srpske? Ko će odgovarati zbog pogibije dvije žene iz Srpske?
Granični policajci BiH optuženi za 39 maraka mita Granični policajci BiH optuženi za 39 maraka mita
Podignuta nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja Podignuta nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 12m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 54m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 27m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 1m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    22h 46m
    3