Симовић: У Јошаници више од 30 година не гори славска свијећа, надам се правди

09.08.2023. 12:39
0
ИЗВОР: katera.news

Срамота је што се више од три деценије чекало на подизање оптужнице за злочин у фочанском селу Јошаница у којем су припадници такозване Армије БиХ на монструозан начин убили 56 српских цивила на крсну славу Никољдан.

Рекао је ово за Катеру Љубиша Симовић, предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба и свједок стравичног злочина у Јабуци, другом фочанском селу у којем је почињен покољ српских цивила, након што је јуче из Тужилаштва БиХ саопштено да је подигнута оптужница против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992.

- У Јошаници се десио један од најстрашнијих злочина у Одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ. На Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници такозване Армије БиХ на кућном прагу свирепо су убили 56 мјештана Горње Јошанице. Нису поштеђени ни жене и дјеца – навео је Симовић.

У овом селу не гори славска свијећа више од 30 година, од кад је угашена 1992. године заједно са 56 невиних српских живота, а наш саговорник истиче да се у више наврата у БиХ показало да само Србe осуђују за ратне злочине.

- Надам се да ће правда за све невино страдале у Јошаници, али и све страдале српске цивиле угледати свјетло дана. Правда је спора, али достижна  – рекао је Симовић.

Он напомиње да ће истрајати у намјери да починиоци одговарају за недјела која су починили у овом фочанском селу.

Многи од извршиоца злочина у Јошаници, али и у фонанско селу Јабука су преминули, а велики број породица жртава није дочекао правду. И даље постоје живи свједоци тих стравичних злочина који ће настојати да докажу да су у фочанском селу Јошаница и Јабука догодили најстрашнији злочину у протеклом рату у БиХ – истакао је Симовић.

Симовић је подсјетио да је предмет везан за злочине у Јабуци у Тужилаштву БиХ, и да ће оптужнице у овом предмету бити подигнуте одмах након предмета „Јошаница“.

- Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског споразума припала ФБиХ, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату, а за које починиоци још нису изведени пред лице правде. Не смијемо заборавити да је најмлађа жртва био тринаестогодишњи дјечак Ново Елез – подсјетио је Симовић и закључио да вјерује у божју правду.

Из Тужилаштва БиХ јуче је саопштено да је подигнута оптужница против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за злочин у Јошаници.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

- Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Оптужени Ахмет Сејдић и Ферид Буљубашић као команданти додатно се терете за злочине у селима у Вишеграду и Чајничу 1992. и 1993. године.

Оптужени су и Рашид Собо (58) рођен у Фочи, Шефко Глушац (62) рођен у Фочи, Закир Јамак (54) рођен у Вишеграду, Бахрудин Мухић звани Бане (59), рођен у Вишеграду, Адем Фехрић (61) рођен у Вишеграду, Мустафа Пољо звани Муса (58) рођен у Вишеграду, Енвер Кустура звани Пена (56) рођен у Вишеграду, Мухамед Лиска (50) рођен у Вишеграду, Сакиб Чакар (66) рођен у Вишеграду, Изет Сејдић (67) рођен у Вишеграду и Мунир Нало (53) рођен у Вишеграду.

Добро организоване и унапријед припремљене, наоружане бројне муслиманске снаге ушле су 19. децембра 1992. године из правца Горажда у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да ломе славски колач, масакрирали жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, цјелокупно цивилно становништво је убијено, а сва имовина опљачкана и спаљена. У тренутку напада на Јошаницу у њој није било формација Војске Републике Српске. Слабо наоружани и бројчано инфериорни мјештани нису имали могућност одбране села.

На нејач је ударило више од 300 војника, настављајући устаљену праксу напада на српска села у ширем рејону Подриња у дане великих хришћанских празника. Убијали су редом, најмање метком. Клали су, масакрирали, палили, свирепо и звјерски.

Међу убијенима је била 21 жена, као и троје дјеце млађе од 11 година. Најмлађа је била двогодишња Данка Тановић, а убијени су и седмогодишњи Дражен и његова десетогодишња сестра Драгана. Најстарија жртва у овом покољу био је деведесетогодишњи Раде Пљеваљчић.

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановића.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске? Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске?
Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита
Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 16m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 0m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 45m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 27m
    0