Sindikati i bolnice digli glas: Svima dati po 500 KM

30.11.2021. 19:32
6
IZVOR: srpskainfo.com

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u svim lokalnim zajednicama Srpske treba da dobiju po 500 KM pomoći, inače će tim ljudima, koji su kao i njihove banjalučke kolege dali doprinos u borbi protiv epidemije korone, biti učinjena velika nepravda.

Na to upozoravaju iz sindikata i zdravstvenih ustanova širom Republike Srpske, uz poruku da se, u ovom pogledu, ne može i ne smije praviti nikakva razlika između radnika.

U Banjaluci su ugovori sa pojedinim zdravstvenim ustanovama potpisani, a u nekima je već počela isplata.

Pomenutu naknadu dobiće zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Domu zdravlja Banjaluka, Zavodu za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, te još četiri zavoda.

Slika

Foto: S.Pašalić/RAS Srbija

Za isplatu je potrebno oko 2,8 miliona KM, što znači da je riječ o oko 5.500 radnika.

S obzirom na to da u našem zdravstvu ima skoro 14.500 radnika, za isplatu jednokratne pomoći, kad se izuzme Banjaluka, neophodno je obezbijediti otprilike 4,5 miliona KM.

Neki sagovornici "Srpskainfo" portala nadaju se da će lokalne zajednice ovaj teret preuzeti na sebe, dok drugi smatraju da to treba da učini država.

Bilo kako bilo, svi su stava da ovdje ne smije biti diskriminacije, te da se ne smije desiti da Banjaluka ostane usamljen primer podrške onima koji su već skoro dvije godine u koštacu sa koronom.   

Iz bijeljinske Bolnice „Sveti Vračevi“ očekuju da i Gradska uprava u Bijeljini postupi kao i Banjaluka.

– Naime, svi zdravstveni radnici su dali veliki i nemjerljiv doprinos u vrijeme pandemije kovida 19, ne štedeći ni sebe, ni svoje porodice da bi zaštitili stanovništvo – naglasili su iz ove zdravstvene ustanove.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske apeluju na lokalne zajednice, barem one koje imaju mogućnost, da se ugledaju na Banjaluku.

Naglašavaju da bi u cijelu priču trebalo da se uključi i država, te da pomogne opštinama i gradovima koji sami ne mogu da iznesu ovaj trošak.   

– U svakom slučaju, diskriminacija je da pojedini ljekari dobiju pomoć, a drugi ne. Niko ne može da porekne da, na primjer, doktor iz Trebinja, Prijedora, Gradiške, nije jednak svom kolegi iz Banjaluke – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić.

Slika


Upozorava da su različiti aršini u nagrađivanju, u stvari, namjerno raslojavanje među medicinskim radnicima.

– U zdravstvu svi zaposleni rade u približno istim uslovima, a neki čak i gorim, nego u Banjaluci. Zato svima treba dati pomoć. Međutim, to ne treba da rade lokalne zajednice, nego država, jer je tako svugdje u svijetu. Naime, mnoge lokalne zajednice nemaju toliko novca, da mogu ovo da ispoštuju, pa država treba da im nadomjesti novac da bi mogli da podrže svoje zdravstvene radnike. Volio bih da je Banjaluka početak talasa u kojem će biti nagrađeni i radnicu u ostalim lokalnim zajednicama, ali sam prilično pesimističan. Ne vjerujem da će država bilo šta preduzeti povodom toga – poručuje Femić.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske pozdravljaju svaku vrstu pomoći radnicima u zdravstvu, uz naglasak da u ovoj priči treba da budu nagrađeni svi.

– Bez obzira na to odakle su, svi oni su dali svoj doprinos u pandemiji. Davno je bio mart prošle godine,  kada su se zaposleni u zdravstvu suočili sa problemima koje izaziva korona virus. Takođe, pomoć treba da dobiju i zdravstveni radnici zaposleni u ustanovama socijalne zaštite – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Nikola Crnčević.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to od koga dolazi, radnicima u zdravstvu je svaka pomoć dragocjena.  

– Svima će dobro doći 500 KM, što nije malo, a to je i potvrda da njihov rad i trud nisu nezapaženi – kaže Crnčević i dodaje da se nada da je isplata pomoći u Banjaluci početak talasa, u kojem će biti nagrađeni i zaposleni u zdravstvu iz ostalih opština i gradova u Srpskoj.

Trenutno nema sličnih inicijativa u drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj, ali predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić ubijeđen je da će se i ostale opštine voditi primjerom Banjaluke.

Za ovu godinu je već kasno, ali iduća bi mogla biti obećavajuća. 

– Drago mi je da Banjaluka, kao najveći grad, ima takav finansijski potencijal u budžetu da podrži zdravstvene radnike. Siguran sam da će i druge lokalne zajednice slijediti ovaj primer, ali bojim se da je jako teško takvu podršku organizovati u ovoj godini, jer su sve pozicije u budžetu finansijski gotovo istrošene. Ali, moguće je da će ovo biti okidač i podstrek opštinama za 2022. godinu, imajući u vidu da se situacija sa koronom i dalje nastavlja i da zdravstveni radnici zaista ulažu veliki napor – kaže Ćosić.

On podsjeća da sve lokalne zajednice posljednjih pola godine bilježe povećane prihode od PDV-a u svojim budžetima.

Slika


– Ove godine smo imali situaciju da su, od juna do novembra, bili povećani priohodi od PDV-a i ako se nastavi taj trend i u idućoj godini, sigurno će biti prostora da se razmišlja o novčanoj podršci medicinarima. Ubijeđen sam da će određene lokalne zajednice to uraditi iduće godine, kao i da će sama Vlada Srpske pomoći – ocijenio je Ćosić.

Iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske nisu odgovorili da li Vlada Republike Srpske, u saradnji sa lokalnim zajednicama, namjerava isplatiti novčanu pomoć i ostalim radnicima u zdravstvu u Srpskoj.

Srpskainfo podsjeća, zaposleni u zdravstvu u Srpskoj su u aprilu prošle godine iz republičkog budžeta dobili po 1.000 KM, kao nagradu za doprinos u borbi protiv korona virusa.

Onda je, u aprilu ove godine, Skupština grada Banjaluka na prijedlog skupštinske većine donijela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći svim zaposlenima u zdravstvu na teritoriji grada, u iznosu od po 500 KM.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je na Ustavnom sudu Republike Srpske zatražio ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove odluke, ali je njegova apelacija odbačena, pa je Grad u obavezi da radnicima u zdravstvu isplati jednokratnu naknadu.

To znači isplatu čak i zaposlenima u republičkim zdravstvenim ustanovama koje rade na području Banjaluke.

Skupštinsku većinu u Banjaluci, koja je predložila jednokartnu pomoć medicinarima, čine stranke koje imaju republičku i vlast u većini opština u Srpskoj.

Komentari 6
 • Generic placeholder image
  Pacijent 01.12.2021. 20:41
  Ne treba dati svima pomoć. Većina doktora bolnice nikad nije ušla u kovid.
 • Generic placeholder image
  Kojeovdenormalan 01.12.2021. 10:15
  @Mile-radnici u Istočnom Sarajevu pod broj jedan treba da počnu da rade.U kovid dijelu bolnice "Srbija"je čisti javašluk.Niti znaju,niti žele da rade(čast izuzecima,kojih je jako malo).A što se tiče odlaska-otišlo je sposobno osoblje te bolnice.
 • Generic placeholder image
  Građanin 01.12.2021. 10:00
  Pomoć se valjda daje socijalno ugroženim?! Šta je ostalo za druge građane, ako država kao poslodavac zdravstvene radnike proglasi socijalnim slučajevima? Pitanje je i da li su veći teret podnijeli pacijenti ili zdravstveni radnici, posebno oni do kojih se u nije moglo doći u ambulantama, ali su kovid pacijente liječili privatno. Zdravstveni radnici treba da budu plaćeni za svoj rad, ali isto tako pacijenti treba da dobiju uslugu, a ne da pored osiguranja plaćaju liječenje u privatnim klinikama!
 • Generic placeholder image
  Mile 30.11.2021. 21:34
  Naravno da nemate kad ste potrosili opstinske budzete za svoje zelje i provode , da su pametni svi zdr radnici u Istocnom Sarajevu da stupe u strajk ,i onako rade za male pare .Ili pravac Njemacka
 • Generic placeholder image
  Grujo 30.11.2021. 20:54
  Para nema more bit bidne
 • Generic placeholder image
  Pero 30.11.2021. 20:45
  Znao je Ćosa kupiti Škodu
Povezane vijesti
Dodik: Finansiram tri studenta od svoje plate Dodik: Finansiram tri studenta od svoje plate
Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma
Boračka organizacija Srpske očekuje rast boračkih primanja Boračka organizacija Srpske očekuje rast boračkih primanja
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Sarajevu
  6h 55m
  0
 • Kažnjeni zbog narušavanja javnog reda i mira na Brusu (FOTO)
  9h 12m
  7
 • Ica Lavica ponovo otputovala u Tursku
  9h 38m
  0
 • Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma
  16h 47m
  1
 • U Palama obijena vikendica
  14h 32m
  0