Синдикати и болнице дигли глас: Свима дати по 500 КМ

30.11.2021. 19:32
6
ИЗВОР: srpskainfo.com

Запослени у здравственим установама у свим локалним заједницама Српске треба да добију по 500 КМ помоћи, иначе ће тим људима, који су као и њихове бањалучке колеге дали допринос у борби против епидемије короне, бити учињена велика неправда.

На то упозоравају из синдиката и здравствених установа широм Републике Српске, уз поруку да се, у овом погледу, не може и не смије правити никаква разлика између радника.

У Бањалуци су уговори са појединим здравственим установама потписани, а у некима је већ почела исплата.

Поменуту накнаду добиће запослени у Универзитетском клиничком центру Српске, Институту за јавно здравство Републике Српске, Дому здравља Бањалука, Заводу за рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, те још четири завода.

Слика

Фото: С.Пашалић/РАС Србија

За исплату је потребно око 2,8 милиона КМ, што значи да је ријеч о око 5.500 радника.

С обзиром на то да у нашем здравству има скоро 14.500 радника, за исплату једнократне помоћи, кад се изузме Бањалука, неопходно је обезбиједити отприлике 4,5 милиона КМ.

Неки саговорници "Српскаинфо" портала надају се да ће локалне заједнице овај терет преузети на себе, док други сматрају да то треба да учини држава.

Било како било, сви су става да овдје не смије бити дискриминације, те да се не смије десити да Бањалука остане усамљен пример подршке онима који су већ скоро двије године у коштацу са короном.   

Из бијељинске Болнице „Свети Врачеви“ очекују да и Градска управа у Бијељини поступи као и Бањалука.

– Наиме, сви здравствени радници су дали велики и немјерљив допринос у вријеме пандемије ковида 19, не штедећи ни себе, ни своје породице да би заштитили становништво – нагласили су из ове здравствене установе.

Из Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске апелују на локалне заједнице, барем оне које имају могућност, да се угледају на Бањалуку.

Наглашавају да би у цијелу причу требало да се укључи и држава, те да помогне општинама и градовима који сами не могу да изнесу овај трошак.   

– У сваком случају, дискриминација је да поједини љекари добију помоћ, а други не. Нико не може да порекне да, на примјер, доктор из Требиња, Приједора, Градишке, није једнак свом колеги из Бањалуке – истиче за Српскаинфо предсједник овог синдиката Миодраг Фемић.

Слика


Упозорава да су различити аршини у награђивању, у ствари, намјерно раслојавање међу медицинским радницима.

– У здравству сви запослени раде у приближно истим условима, а неки чак и горим, него у Бањалуци. Зато свима треба дати помоћ. Међутим, то не треба да раде локалне заједнице, него држава, јер је тако свугдје у свијету. Наиме, многе локалне заједнице немају толико новца, да могу ово да испоштују, па држава треба да им надомјести новац да би могли да подрже своје здравствене раднике. Волио бих да је Бањалука почетак таласа у којем ће бити награђени и радницу у осталим локалним заједницама, али сам прилично песимистичан. Не вјерујем да ће држава било шта предузети поводом тога – поручује Фемић.

У Синдикату здравства и социјалне заштите Републике Српске поздрављају сваку врсту помоћи радницима у здравству, уз нагласак да у овој причи треба да буду награђени сви.

– Без обзира на то одакле су, сви они су дали свој допринос у пандемији. Давно је био март прошле године,  када су се запослени у здравству суочили са проблемима које изазива корона вирус. Такође, помоћ треба да добију и здравствени радници запослени у установама социјалне заштите – истиче за Српскаинфо предсједник овог синдиката Никола Црнчевић.

Према његовим ријечима, без обзира на то од кога долази, радницима у здравству је свака помоћ драгоцјена.  

– Свима ће добро доћи 500 КМ, што није мало, а то је и потврда да њихов рад и труд нису незапажени – каже Црнчевић и додаје да се нада да је исплата помоћи у Бањалуци почетак таласа, у којем ће бити награђени и запослени у здравству из осталих општина и градова у Српској.

Тренутно нема сличних иницијатива у другим локалним заједницама у Српској, али предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић убијеђен је да ће се и остале општине водити примјером Бањалуке.

За ову годину је већ касно, али идућа би могла бити обећавајућа. 

– Драго ми је да Бањалука, као највећи град, има такав финансијски потенцијал у буџету да подржи здравствене раднике. Сигуран сам да ће и друге локалне заједнице слиједити овај пример, али бојим се да је јако тешко такву подршку организовати у овој години, јер су све позиције у буџету финансијски готово истрошене. Али, могуће је да ће ово бити окидач и подстрек општинама за 2022. годину, имајући у виду да се ситуација са короном и даље наставља и да здравствени радници заиста улажу велики напор – каже Ћосић.

Он подсјећа да све локалне заједнице посљедњих пола године биљеже повећане приходе од ПДВ-а у својим буџетима.

Слика


– Ове године смо имали ситуацију да су, од јуна до новембра, били повећани приоходи од ПДВ-а и ако се настави тај тренд и у идућој години, сигурно ће бити простора да се размишља о новчаној подршци медицинарима. Убијеђен сам да ће одређене локалне заједнице то урадити идуће године, као и да ће сама Влада Српске помоћи – оцијенио је Ћосић.

Из Министарства здравља Републике Српске нису одговорили да ли Влада Републике Српске, у сарадњи са локалним заједницама, намјерава исплатити новчану помоћ и осталим радницима у здравству у Српској.

Српскаинфо подсјећа, запослени у здравству у Српској су у априлу прошле године из републичког буџета добили по 1.000 КМ, као награду за допринос у борби против корона вируса.

Онда је, у априлу ове године, Скупштина града Бањалука на приједлог скупштинске већине донијела одлуку о исплати једнократне новчане помоћи свим запосленима у здравству на територији града, у износу од по 500 КМ.

Градоначелник Драшко Станивуковић је на Уставном суду Републике Српске затражио оцјену уставности и законитости ове одлуке, али је његова апелација одбачена, па је Град у обавези да радницима у здравству исплати једнократну накнаду.

То значи исплату чак и запосленима у републичким здравственим установама које раде на подручју Бањалуке.

Скупштинску већину у Бањалуци, која је предложила једнокартну помоћ медицинарима, чине странке које имају републичку и власт у већини општина у Српској.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Pacijent 01.12.2021. 20:41
    Ne treba dati svima pomoć. Većina doktora bolnice nikad nije ušla u kovid.
  • Generic placeholder image
    Kojeovdenormalan 01.12.2021. 10:15
    @Mile-radnici u Istočnom Sarajevu pod broj jedan treba da počnu da rade.U kovid dijelu bolnice "Srbija"je čisti javašluk.Niti znaju,niti žele da rade(čast izuzecima,kojih je jako malo).A što se tiče odlaska-otišlo je sposobno osoblje te bolnice.
  • Generic placeholder image
    Građanin 01.12.2021. 10:00
    Pomoć se valjda daje socijalno ugroženim?! Šta je ostalo za druge građane, ako država kao poslodavac zdravstvene radnike proglasi socijalnim slučajevima? Pitanje je i da li su veći teret podnijeli pacijenti ili zdravstveni radnici, posebno oni do kojih se u nije moglo doći u ambulantama, ali su kovid pacijente liječili privatno. Zdravstveni radnici treba da budu plaćeni za svoj rad, ali isto tako pacijenti treba da dobiju uslugu, a ne da pored osiguranja plaćaju liječenje u privatnim klinikama!
  • Generic placeholder image
    Mile 30.11.2021. 21:34
    Naravno da nemate kad ste potrosili opstinske budzete za svoje zelje i provode , da su pametni svi zdr radnici u Istocnom Sarajevu da stupe u strajk ,i onako rade za male pare .Ili pravac Njemacka
  • Generic placeholder image
    Grujo 30.11.2021. 20:54
    Para nema more bit bidne
  • Generic placeholder image
    Pero 30.11.2021. 20:45
    Znao je Ćosa kupiti Škodu
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 32m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 38m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 5m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 47m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 57m
    0