Sjećanje na doktora Miodraga Lazića

14.04.2024. 09:53
0
IZVOR: srna.rs

Na današnji dan 2020. godine preminuo je hirurg Miodrag Lazić /1955-2020/, koji je tokom ratova devedesetih godina 20. vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Lazić je 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Tokom rata u BiH, kao hirurg, učestvovao je u proboju koridora u junu 1992. godine.

Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju, kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta.

Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Lazić je napisao autobiografsko djelo "Dnevnik ratnog hirurga /Knin 1991 — Srpsko Sarajevo 1995/.

Doktor Lazić bio je čuveni srpski hirurg koji je ratne godine proveo u Republici Srpskoj, a najveći dio u ilidžanskoj bolnici "Žica".

Ilidžanci, koji su zauvijek zahvalni doktoru Laziću na njegovoj požrtvovanosti i hrabrosti, ne dozvoljavaju da izblijedi sjećanje na ovog velikog humanistu.

U spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dobrinji, u Istočnoj Ilidži, danas će biti služen parastos za doktora Miodraga Lazića koji je, radeći kao hirurg u ratnoj bolnici "Žica" u Blažuju, ostavio neizbrisiv trag u cijeloj Republici Srpskoj.

Parastos će biti služen u 11.00 časova, a u 11.30 časova kod spomenika doktoru Laziću, koji se nalazi na istoimenom šetalištu, biće položeno cvijeće, najavljeno je iz opštine Istočna Ilidža.

Nakon što je 14. aprila 2020. godine stigla tužna vijest da je doktor Lazić preminuo, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović predložio je da glavno šetalište u ovoj lokalnoj zajednici ponese ime čuvenog doktora Laze

Na rođendan Republike Srpske, 9. januara, ove godine na šetalištu je postavljen spomenik doktoru Laziću, kao vječan podsjetnik na herojstvo jednog čovjeka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ispovijest udovice čuvenog doktora Laze: Radovao se penziji jer će tamo gdje mu je srce ostalo - na Ilidžu Ispovijest udovice čuvenog doktora Laze: Radovao se penziji jer će tamo gdje mu je srce os...
Zarada od filma o doktoru Laziću biće data za liječenje djece u Srbiji i Srpskoj Zarada od filma o doktoru Laziću biće data za liječenje djece u Srbiji i Srpskoj
Važno snimiti film o hirurgu Miodragu Laziću Važno snimiti film o hirurgu Miodragu Laziću
Najčitanije
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    21h 45m
    1
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    17h 40m
    6
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    14h 10m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    2h 21m
    0
  • Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
    13h 19m
    1