Сјећање на доктора Миодрага Лазића

14.04.2024. 09:53
0
ИЗВОР: srna.rs

На данашњи дан 2020. године преминуо је хирург Миодраг Лазић /1955-2020/, који је током ратова деведесетих година 20. вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

Лазић је 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Током рата у БиХ, као хирург, учествовао је у пробоју коридора у јуну 1992. године.

Након тога се као добровољац јавио у ратну болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта.

Остао је тамо пуних 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Лазић је написао аутобиографско дјело "Дневник ратног хирурга /Книн 1991 — Српско Сарајево 1995/.

Доктор Лазић био је чувени српски хирург који је ратне године провео у Републици Српској, а највећи дио у илиџанској болници "Жица".

Илиџанци, који су заувијек захвални доктору Лазићу на његовој пожртвованости и храбрости, не дозвољавају да изблиједи сјећање на овог великог хуманисту.

У спомен-цркви Светог великомученика Димитрија у Добрињи, у Источној Илиџи, данас ће бити служен парастос за доктора Миодрага Лазића који је, радећи као хирург у ратној болници "Жица" у Блажују, оставио неизбрисив траг у цијелој Републици Српској.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова, а у 11.30 часова код споменика доктору Лазићу, који се налази на истоименом шеталишту, биће положено цвијеће, најављено је из општине Источна Илиџа.

Након што је 14. априла 2020. године стигла тужна вијест да је доктор Лазић преминуо, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић предложио је да главно шеталиште у овој локалној заједници понесе име чувеног доктора Лазе

На рођендан Републике Српске, 9. јануара, ове године на шеталишту је постављен споменик доктору Лазићу, као вјечан подсјетник на херојство једног човјека.

Коментари 0
Повезане вијести
Исповијест удовице чувеног доктора Лазе: Радовао се пензији јер ће тамо гдје му је срце остало - на Илиџу Исповијест удовице чувеног доктора Лазе: Радовао се пензији јер ће тамо гдје му је срце ос...
Зарада од филма о доктору Лазићу биће дата за лијечење дјеце у Србији и Српској Зарада од филма о доктору Лазићу биће дата за лијечење дјеце у Србији и Српској
Важно снимити филм о хирургу Миодрагу Лазићу Важно снимити филм о хирургу Миодрагу Лазићу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 7m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 51m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 35m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 36m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 18m
    0