Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića

15.04.2024. 08:42
0
IZVOR: glassrpske.com

Vojislav Ilić u književnosti se pojavio u doba preloma kad romantizam iščezava, a dolaze nove ideje. Bio je cijenjen i priznat pjesnik, javno je iskazivao svoje političke stavove protiv vlasti, a njegove pjesme ubrajaju se u najljepšu srpsku liriku.

Rođen je prije 162 godine u Beogradu i zauzima važno mjesto u srpskoj književnosti. Njegova poezija objavljivana je u različitim književnim i političkim srpskim listovima od 1879. do 1894. godine. Njegova prva zbirka objavljena je 1884. u Beogradu pod imenom  “Pesme Vojislava J. Ilića”. Pokrenuo je i književni list “Preodnica” 1891. godine. Za života je objavio tri zbirke poezije kojima treba dodati veliki broj pjesama rasutih po časopisima i one ostale u rukopisu. U 21 godini u časopisu “Otadžbina” objavio je svoje najobimnije djelo, spjev “Ribar”.

Držao je žestoke govore na omladinskim političkim skupovima te objavljivao političke tekstove u opozicionim listovima. Satiričnim pjesmama ismijavao je stanje u društvu, tiraniju vlasti i apsolutizam dinastije. Kritičari ističu da je bunt njegovih pjesama bio snažniji od bunta Đure Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja, ali da one nisu dostigle značajniji umjetnički nivo. Zbog političkih aktivnosti Vojislav Ilić je stalno  bio na udaru vlasti, proganjan, a morao je i da bježi iz zemlje.

Jedna od njegovih najljepših pjesama je “Ispovest” u kojoj su melanholija, misaonost i pesimizam njegove nesrećne duše sjedinjeni. Pjevao je o beznađu svog života.

Vojislav Ilić bio je sin pjesnika Jovana Ilića. Živio je boemskim životom, čime je još više pogoršao svoje slabo zdravlje. Iznad svega je bio esteta kako u stvaranju poezije tako i u životu. Baš zbog toga je književna kultura imala takav značaj za njega, zato što je bio prvi istinski esteta u Srbiji.  U njegovoj rodnoj kući živjelo se sa poezijom. Njegov otac je bio pjesnik i političar opozicionar. Njihova kuća bila je najpoznatija i najuglednija u Beogradu. U drugoj polovini 19. vijeka u toj kući su se sastajali i vodili debate o književnim i političkim pitanjima Zmaj, Jakšić, Kostić, Glišić, Matavulj, Sremac, Nušić i mnogi drugi.

 - Na pragu te kuće susretala se stara romantična književnost koja je već izumirala, i nova, realistična, koja se umesto nje javljala. Kroz tu kuću, jednom rečju, prodefilovala je cela naša književnost sedamdesetih i osamdesetih godina - zabilježio je Branislav Nušić.

U toj kući Ilića Nušić je prvi put, u rukopisu, čitao svoju komediju “Narodni poslanik”.

Tako je Vojislav Ilić u rodnoj kući upoznao i Đuru Jakšića, a kasnije je oženio njegovu kćerku Tijanu. Nažalost Tijana i njihova djeca su rano preminuli. Sve to uticalo je na njegov život i stvaranje. Kasnije je oženio Zorku Filipović s kojom je dobio kćerku Svetlanu koja je majka lingviste Milke Ivić.

Zajedno sa Branislavom Nušićem kao dobrovoljac je učestvovao u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. Nušić je o tome zapisao: “Provodili smo jedan buran bohemsko-vojnički život; delili smo sve što smo imali”.

Ipak zdravlje Vojislava Ilića je bilo veoma loše, umro je mlad, u 32. godini, od tuberkuloze u Beogradu.

“VEČE JE ODAVNO PROŠLO...”

Veče je odavno prošlo… U šumarcima gustim

Bezbrojnih, malenih tica zvučni je stao hor;

Ponoć je spustila veo. Po dolinama pustim

Umuko ljudski zbor

A po obali cvetnoj mi sami bludimo dvoje

nežno ti stežem ruku i slušam u noći toj

isprekidani uzdah i burno disanje tvoje,

i stidljiv šapat tvoj...

Piše: Ilijana Božić

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike
Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu
Sjećanje na Nedeljka Zelenovića: Ljubitelji pisane riječi pamtiće ga po vrhunskim stihovima Sjećanje na Nedeljka Zelenovića: Ljubitelji pisane riječi pamtiće ga po vrhunskim stihovima
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    20h 32m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    21h 37m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    15h 20m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    16h 26m
    0