Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora

03.03.2021. 09:20
0
IZVOR: SRNA

Srpski književnik, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor /1937-2010/, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske, umro je na današnji dan 2010. godine.

Kapor je bio jedan od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. vijeka.

Napisao je čitane romane: "Foliranti", "Beleške jedne Ane", "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Zelena čoja Montenegra", "Od sedam do tri", "Posljednji let za Sarajevo"...

Njegova djela prevođena su na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je rođen u Sarajevu 1937. godine, gdje je proveo najranije djetinjstvo.

Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Paralelno sa slikanjem, Kapor je bio novinar i književnik. Veliku popularnost kod publike stekao je kroz tekstove "Beleške jedne Ane".

Slijedi niz bestselera, koji su Kapora načinili jednim od najčitanijih pisaca u Srbiji i na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Kapor je bio autor velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova: "Bademi s onu stranu smrti", "Banket", "Valter brani Sarajevo","Džoli džokej", "Kraj vikenda"...

Kapor je bio pisac osebujnog stila, pisao je jednostavno i zanimljivo.

Početkom ratova devedesetih godina 20. vijeka i raspada Jugoslavije, Kapor pruža punu podršku hercegovačkom kraju iz kojeg je potekao njegov otac, kao i Srbima u BiH i Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih prava.

Bio je član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

Kaporov odnos prema stvaranju i životu pokazuje se i u njegovim mislima i izjavama u kojima je sažimao svoj pogled na svijet:

"Nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem"; "Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo"...

Momo Kapor ostaće upamćen kao pisac čije knjige se čitaju "naiskap", te kao talentovan slikar i novinar zbog čijih su kolumni kupovane novine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike
Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića
Momo Kapor: Posle ljubavi Momo Kapor: Posle ljubavi
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    8h 16m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    5h 27m
    5
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    21h 13m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    19h 35m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    21h 49m
    3