Bio je najstariji stanovnik Jugoslavije: Sahranio sve najmilije, izrasli mu treći zubi

15.11.2023. 17:30
1
IZVOR: informer/jugopapir

U akciji jedne stare revije "Tražimo najstarijeg Jugoslovena" 1978. godine novinari su se zaputili u selo Oraš Planje, udaljeno od Tešnja desetak kilometara, gdje je živio Meho Hadžić, vjerovatno najstariji stanovnik Jugoslavije.

Kada su stigli novinari, Meho je sjeo pred kuću na klupu i počeo da priča kako se sjeća kada je u ovom selu bilo samo šest kuća, a u Tesliću jedna.

- Imao sam više od 30 godina kada su me pozvali na gradnju pruge Usora – Pribinić. Na dionici pruge koja je išla prema Tesliću 1884. godine ispriječio se neki mlin i trebalo ga je srušiti. Tražio sam da to ne čine. Ama ljudi, nećete nam valjda srušiti i tu kuću, koja kruh znači, rekao sam. Ostaćemo gladni. Gdje ćemo žito mlijeti?! - ispričao je tada novinarima.

Slika

Foto: Yugopapir/screenshot

Meho Hadžić je rođen 1848. godine u selu Oraš Planje. Imao je petoro braće - Mahmuta, Muju, Ahmu, Fehru i Redžu te sestru Fatimu. U vrijeme pisanja teksta svi su odavno bili pomrli. Mehin otac zvao se Arif, a majka Cura. Već ih je bio zaboravio. Supruga Ajka umrla mu je 70 godina prije nastanka teksta. Bilo joj je pedeset godina. S njom je imao sina Muharema. Nažalost, on se utopio u rijeci Usori sa 12 godina.

Meho Hadžić je više od stotinu godina bio najamni radnik. Radio je na poljoprivrednim imanjima, sjekao drva, a najviše je vremena proveo čuvajući koze.

Meho nije služio vojsku. Imao je urođenu manu, kraću lijevu nogu. Zbog toga je nosio štap.

Nikada nije pušio, a nije pio ni alkohol. Hranio se isključivo kozijim mlijekom, sirom, kajmakom i pio kiselu vodu, a kada je bio s kozama na pašnjacima, često je sisao njihovo mlijeko.

Kako je tada bilo pisano, dobio je i treće zube. Zanimljivo, svi su mu tada bili zdravi. Zubima je mogao podići meljaju ili jare od 30 kilograma.

Brinuli se o njegovom zdravlju

Prije četrdeset godina tada, kako je pisala revija, ostao je bez ikoga svoga. Primili su ga Mehmed i Rukija Ćorić. Sagradili su mu manju kuću i uveli svjetlo. Hranili su ga, odijevali, kupovali mu drva za ogrev. Kada bi pao snijeg, Mehmed i Rukija ustajali bi noću i po dva puta i ložili mu vatru.

- Gledajući Mehu djeluje veselo kao da bi opet pošao na zelene proplanke i potrčao za kozama - zaključili su tada novinari koji su imali priliku da upoznaju ovog čovjeka.

Prema novijim izvorima i tekstovima koji su objavljeni o Mehi Hadžiću, na njegovom spomeniku piše "Meho Hadžić 1848-1979", što znači da je umro godinu nakon objave tadašnjeg teksta i da je doživio 131 godinu.

Njegov lik bio je svojevremno i na flašama jednog brenda mineralne vode iz Tešnja.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 16.11.2023. 11:40
    Dokaz da težak i mukotrpan život nema uticaja na dužinu života. I nije tačno da "rad ubija", to su izmislili besposličari, dokoličari i lenjivci da nebi ništa radili u životu.
Povezane vijesti
Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO) Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO)
Sunce umire za pet milijardi godina Sunce umire za pet milijardi godina
Koja generacija najviše „divlja“ po putu? Koja generacija najviše „divlja“ po putu?
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    13h 39m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    12h 34m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    7h 22m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    8h 28m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    16h 56m
    0