Škola gusala u Nevesinju okupila mlade čuvare tradicije i običaja

04.02.2024. 21:23
0
IZVOR: radio nevesinje

U organizaciji Srpskog guslarskog društva «Nevesinjska puška» u Nevesinju već neko vrijeme radi Škola gusala. Zvuk drevnog instrumenta i glasna pjesma iz dječijih grla odzvanjaju svake nedjelje u Domu kulture «Nebojša Glogovac».

Slika

Škola trenutno okuplja tridesetak mladih Nevesinjaca uzrasta od četiri do 26 godina. Među njima su i dvije djevojke Jana Đerić i Micica Govedarica. Najmlađi polaznik Mihailo Herbez ima samo četiri godine.

Sekretar Društva Đorđo Čabrilo kaže da su zadovoljni odzivom djece koja žele da nauče guslati. On je rekao da je dosta mališana već uspjelo da proizvede dobar ton na guslama uz uputstva starijih guslara.

- Cilj nam je da radimo na očuvanju naše kulture i tradicije i da se gusle vrate u srpske domove – poručio je Čabrilo.

Slika

Časovi se održavaju jednom sedmično, po dva sata u nevesinjskom Domu kulture. Tehniku i vještinu na ovom tradicionalnom instrumentu podučavaju ih članovi GD „Nevesinjska puška“.

Predsjednik Društva Radovan Kravić naglašava da mladi u Nevesinju pokazuju da izvornu tradiciju očaravajućih zvukova na viteškom instrumentu ima ko da nastavi.

Slika

−I u naletu novih oblika muzičkog izražavanja nevesinjsko guslarsko društvo je  sačuvalo tradiciju i narodne običaje, a mladi guslari  sa puno ljubavi  i poštovanja njeguju kulturno nasljeđe srpskog naroda – ukazao je Kravić.

Nevesinjsko guslarsko društvo pod imenom „Aleksa Šantić“ osnovano je 1990. godine, a današnji naziv „Nevesinjska puška“ dobilo je 2009. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru
Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo
Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO) Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO)
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    19h 19m
    9
  • Sutra praznik Cvijeti
    19h 25m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    19h 33m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    10h 14m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    11h 40m
    0