Школа гусала у Невесињу окупила младе чуваре традиције и обичаја

04.02.2024. 21:23
0
ИЗВОР: радио невесиње

У организацији Српског гусларског друштва «Невесињска пушка» у Невесињу већ неко вријеме ради Школа гусала. Звук древног инструмента и гласна пјесма из дјечијих грла одзвањају сваке недјеље у Дому културе «Небојша Глоговац».

Слика

Школа тренутно окупља тридесетак младих Невесињаца узраста од четири до 26 година. Међу њима су и двије дјевојке Јана Ђерић и Мицица Говедарица. Најмлађи полазник Михаило Хербез има само четири године.

Секретар Друштва Ђорђо Чабрило каже да су задовољни одзивом дјеце која желе да науче гуслати. Он је рекао да је доста малишана већ успјело да произведе добар тон на гуслама уз упутства старијих гуслара.

- Циљ нам је да радимо на очувању наше културе и традиције и да се гусле врате у српске домове – поручио је Чабрило.

Слика

Часови се одржавају једном седмично, по два сата у невесињском Дому културе. Технику и вјештину на овом традиционалном инструменту подучавају их чланови ГД „Невесињска пушка“.

Предсједник Друштва Радован Кравић наглашава да млади у Невесињу показују да изворну традицију очаравајућих звукова на витешком инструменту има ко да настави.

Слика

−И у налету нових облика музичког изражавања невесињско гусларско друштво је  сачувало традицију и народне обичаје, а млади гуслари  са пуно љубави  и поштовања његују културно насљеђе српског народа – указао је Кравић.

Невесињско гусларско друштво под именом „Алекса Шантић“ основано је 1990. године, а данашњи назив „Невесињска пушка“ добило је 2009. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару
Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало
Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО) Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО)
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
  20h 32m
  12
 • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
  23h 36m
  0
 • Петогодишњак се угушио чепом од сока
  15h 16m
  0
 • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
  14h 29m
  0
 • Априлска пензија 30. априла
  16h 37m
  2