Школа гусала у Невесињу окупила младе чуваре традиције и обичаја

04.02.2024. 21:23
0
ИЗВОР: радио невесиње

У организацији Српског гусларског друштва «Невесињска пушка» у Невесињу већ неко вријеме ради Школа гусала. Звук древног инструмента и гласна пјесма из дјечијих грла одзвањају сваке недјеље у Дому културе «Небојша Глоговац».

Слика

Школа тренутно окупља тридесетак младих Невесињаца узраста од четири до 26 година. Међу њима су и двије дјевојке Јана Ђерић и Мицица Говедарица. Најмлађи полазник Михаило Хербез има само четири године.

Секретар Друштва Ђорђо Чабрило каже да су задовољни одзивом дјеце која желе да науче гуслати. Он је рекао да је доста малишана већ успјело да произведе добар тон на гуслама уз упутства старијих гуслара.

- Циљ нам је да радимо на очувању наше културе и традиције и да се гусле врате у српске домове – поручио је Чабрило.

Слика

Часови се одржавају једном седмично, по два сата у невесињском Дому културе. Технику и вјештину на овом традиционалном инструменту подучавају их чланови ГД „Невесињска пушка“.

Предсједник Друштва Радован Кравић наглашава да млади у Невесињу показују да изворну традицију очаравајућих звукова на витешком инструменту има ко да настави.

Слика

−И у налету нових облика музичког изражавања невесињско гусларско друштво је  сачувало традицију и народне обичаје, а млади гуслари  са пуно љубави  и поштовања његују културно насљеђе српског народа – указао је Кравић.

Невесињско гусларско друштво под именом „Алекса Шантић“ основано је 1990. године, а данашњи назив „Невесињска пушка“ добило је 2009. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару
Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало
Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО) Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 43m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 11m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 17m
    0