Skrenuti pažnju javnosti na Parkinsonovu bolest

11.04.2024. 14:33
0
IZVOR: katera.news

Obilježavanje 11. aprila Svjetskog dana borbe protiv Parkinsonove bolesti veoma je važno kako bi javnosti bila skrenuta pažnja na probleme sa kojima se suočavaju oboljeli i njihove porodice, ali i radi upoznavanja šire društvene zajednice o ovoj bolesti, saopšteno je iz Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Parkinsonova bolest je hronično progresivno, neurodegenerativno neurološko oboljenje, koje pripada grupi bolesti poremećaja pokreta.

Znakovi i simptomi Parkinsonove bolesti su premor, ukočenost, usporeno kretanje i kretanje sitnim koracima, promjene u govoru, promjene u pisanju, poremećaj održavanja ravnoteže i uspravnog držanja.

Pored motoričkih simptoma, mogu da se jave i nemotorički, autonomni poremećaji, kao što su konstipacija, urgencija ili inkontinencija mokrenja, impotencija, poremećaj znojenja, kognitivni poremećaji, demencija, anksioznost i depresija, poremećaji spavanja.

U saopštenju se navodi da je ovo oboljenje uzrokovano sporim propadanjem moždanih ćelija koje stvaraju dopamin, prirodnu supstancu mozga koja kontroliše pokrete mišića cijelog tijela.

Najčešće se javlja između 60 i 70 godine i jedan je od najčešćih neuroloških poremećaja kod starije populacije. Javlja se kod oba pola, ali češće kod muškaraca.

Rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i započinjanje terapije u početnim fazama od velikog je značaja za usporenje progresije bolesti i osiguranje boljeg kvaliteta života oboljelih, na duži vremenski period.

Parkinsonova bolest se ne može izliječiti, ali lijekovi mogu znatno poboljšati simptome i pacijentima omogućiti relativno normalan život.

Liječenje lijekovima se može dopuniti fizikalnom terapijom. Osim vježbi pacijent treba biti aktivno uključen u rad ili kućne poslove. Na taj način održava fizičku i mentalnu sposobnost.

Za uznapredovale slučajeve Parkinsonove bolesti kada lijekovi više nemaju efekta, preporučuje se neurohirurška intervencija – duboka moždana stimulacija.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se 11. aprila i nosi naziv prema doktoru iz Londona, Džejmsu Parkinsonu koji je 1817. godine opisao prve simptome ove bolesti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    14h 48m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 30m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    15h 24m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    12h 19m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    11h 21m
    0