Skuplji gas za građane Istočnog Sarajeva

15.12.2021. 15:49
6
IZVOR: Katera

Uz decembarske račune za prirodni gas stanovnicima Istočnog Sarajeva, koji se na ovaj način griju, stiglo je i obavještenje od preduzeća „Sarajevo-gas“ a.d. Istočno Sarajevo da je isti od 1. decembra poskupio za 17,79 odsto.

Generalni direktor „Sarajevo-gasa“ Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik rekao je za portal Katera da je do poskupljenja došlo iz razloga što im je KJKP „Sarajevo gas“ d.o.o. Sarajevo za mjesec novembar 2021. godine ispostavio fakturu za isporučeni gas po većoj nabavnoj cijeni, koja za njih iznosi 0,639 KM/ Sm3, bez PDV-a.

- S obzirom da smo već počeli podjelu računa po staroj cijeni za mjesec novembar 2021. godine, uspjeli smo da uz djelimični trošak za „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo podijelimo račune sa starom nabavnom cijenom – rekao je Krajišnik za naš portal.

On je dodao da su uz decembarske račune obavijestili potrošače da su zbog povećane nabavne cijene prinuđeni da povećaju prodajnu cijenu prirodnog gasa, tako što će ista od 1. decembra 2021. godine za kategoriju domaćinstava biti od 0,8834 KM/ Sm3 sa PDV-om.

- Što se tiče nabavke prirodnog gasa, „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo nabavlja prirodni gas od KJKP „Sarajevo gas“ d.o.o Sarajevo, a za njih je uvoznik prirodnog gasa „Energoinvest“ d.d. Sarajevo – kaže Krajišnik u pismenom dopisu Kateri i dodaje da trenutno nemaju drugih mogućnosti nabavke prirodnog gasa.

Slika

Decembarski račun/Foto: Katera

Ova informacija koja je stigla do stanovnika Istočnog Sarajeva, a koji se griju na prirodni gas, potpuno je suprotna sa izjavom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika od 4. decembra ove godine.

Naime, Dodik je nakon susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio medijima u Srpskoj da do poskupljenja gasa neće doći.

- Jučerašnji moj razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom je ovdje potvrđen. Mi ćemo imati istu cijenu gasa kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Naši potrošači mogu računati na istu cijenu – rekao je Dodik, samo tri dana nakon što je gas poskupio u Srpskoj.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    N.N 16.12.2021. 11:49
    Samo gov..ve motke pa sve namlatiti...
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.12.2021. 21:11
    Auuu, pa to ispade da drug predsjednik laže!
  • Generic placeholder image
    A 15.12.2021. 21:07
    Svaka firma forsira poskupljenja svojih usluga radi svoje dobiti I za to ne trazi niciju saglasnost.
    Ovo je postalo ucestalo I ko zna sta jos ceka. Sljedeca je toplana,.....
  • Generic placeholder image
    Kole 15.12.2021. 18:15
    Za 50 KM prodas glas, a 100 KM plina vise platis.
  • Generic placeholder image
    Hut 15.12.2021. 18:14
    Nista cudno. Dodik lupeta sta mu padne na pamet, narod guta sve sto mu se servira. Sto bi se ista mijenjalo kad se zali 1% ljudi i to isključivo u komentarima ns netu....
  • Generic placeholder image
    Građanin 15.12.2021. 16:56
    Ako Bog da struja i voda da poskupe.
Povezane vijesti
Potrošači ostali bez plina u Sarajevu i Istočnom Sarajevu Potrošači ostali bez plina u Sarajevu i Istočnom Sarajevu
Poskupljenje gasa zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, a ne zbog "Energonivesta" i "Sarajevo-gasa" Poskupljenje gasa zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, a ne zbog "Energonivesta" i "Saraj...
Demanti: "Sarajevo-gas" i "Energoinvest" uopšte nemaju potpisan ugovor, čeka se na FBiH Demanti: "Sarajevo-gas" i "Energoinvest" uopšte nemaju potpisan ugovor, čeka se na FBiH
Najčitanije
  • Preminula novinarka Zorica Kusmuk
    8h 56m
    2
  • Ugašena četiri mlada života u BiH
    11h 46m
    0
  • Uskoro počinje zimsko računanje vremena – spavanje sat duže
    23h 30m
    1
  • Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi
    10h 14m
    2
  • Demanti povodom teksta „Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi“
    8h 8m
    2