Stefan Dečanski učinio Srbe najznačanijim narodom na Balkanu

24.11.2020. 08:55
0
IZVOR: SRNA

Srpski kralj Stefan Uroš Treći Dečanski Nemanjić /1275-1331/, sin kralja Milutina, pod čijom je vladavinom Srbija obezbijedila nadmoć na Balkanskom poluostrvu, umro je na današnji dan 1331. godine.

Kada je kralj Milutin umro u oktobru 1321. godine, u Srbiji je počeo građanski rat oko prijestola između Konstantina i Stefana Uroša Trećeg. Prijesto je osvojio Stefan, koji se krunisao za kralja 6. januara 1322. godine u manastiru Žiča.

Kasnije se, zbog prijestola, pobunio i Vladislav, sin kralja Dragutina, ali je poražen kod Rudnika, pa je ostatak života proveo u Ugarskoj.

Stefana Uroša Treći je, prethodno, poslije pokušaja da zbaci oca, djelimično oslijepljen i protjeran u Carigrad.

Pobijedio je 1329. godine vojsku bosanskih feudalaca, a kada su Bugarska i Vizantija sklopile vojni savez protiv Srbije, ne čekajući napad, potukao je Bugare kod Velbužda 1330. i obezbijedio prevlast nad Makedonijom, što je učvrstilo Srbiju kao najmoćniju silu na Balkanu.

Kao uspomenu na tu bitku Stefan Uroša Treći podigao je u Metohiji manastir Visoke Dečane, prema kojem je i nazvan Dečanski.

Stefan Dečanski oženio se bugarskom princezom Teodorom, sa kojom je imao sinove Dušana, Dušicu i Jelenu.

U drugom braku, sa vizantijskom princezom Marijom Paleolog, kralj Stefan Dečanski imao je bar dvoje dece: kasnijeg cara Simeona Sinišu i Teodoru.

Srpska pravoslavna crkva je kanonizovala Stefana Dečanskog kao svetog kralja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Borisav Stanković - Oživio unutrašnji svijet žene, njene strahove i želje Borisav Stanković - Oživio unutrašnji svijet žene, njene strahove i želje
Život i misija Matije Bana, akademika, diplomate, Srbina, katolika Život i misija Matije Bana, akademika, diplomate, Srbina, katolika
Godišnjica rođenja Isidore Sekulić Godišnjica rođenja Isidore Sekulić
Najčitanije
 • Zapalio se muškarac, povrijeđen i policajac koji je pokušao da ga zaustavi
  12h 55m
  0
 • Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)
  11h 14m
  5
 • Pacijent helikopterom transportovan za Beograd
  13h 19m
  0
 • Ilija Rabota iz Pala proglašen za najboljeg guslara Republike Srpske
  14h 45m
  0
 • Počelo raspoređivanje specijalaca na Kosovu i Metohiji
  6h 18m
  0