Slađani Ujić pripala čast da napravi kolač za krsnu slavu opštine Rogatica

08.08.2023. 10:33
0
IZVOR: glassrpske.com

Niko nema što Srbin ima, bogatu tradiciju i vjeru koju ispovijedam uvijek, posebno kada pravim krsni kolač. Da to radim sa mnogo ljubavi i vjere u Boga, pokazaću i za Preobraženje Gospodnje, krsnu slavu opštine Rogatica, jer sam dobila privilegiju da za tu svečanost umjestim i ukrasim slavski hljeb.

Ispričala je to za “Glas Srpske” Slađana Ujić koja je na tradicionalnom saborovanju Srba na Borikama povodom Svetog proroka Ilije odnijela pobjedu na takmičenju u pravljenju slavskog kolača.

Ova vrijedna žena iz sela Podgaj, kojoj je pripala i skromna novčana nagrada, kaže da svaki simbol koji utisne na slavski kolač nosi određenu poruku i značenje.

- Neophodna je pletenica koja je simbol Svete Trojice, nerazdjeljive. Na mom kolaču je pletenicom izobražen krst kao simbol Hristovog stradanja. Na kolaču je i pet pečata. Na prvom piše Isus Hristos, a ostali su simboli pet njegovih rana, dvije na rukama od prikivanja na krst, dvije na nogama i jedna u grudima. Uradila sam i dva goluba, kao dvije prirode Gospoda Hrista, božansku i čovječansku. Golubovi su u mojoj viziji bili simbol silaska Duha svetoga na apostole. Oni su na kolaču pored knjige Jevanđelja koje se od tada do današnjih dana pripovijeda širom pravoslavnog svijeta - objasnila je Ujićeva koja je i predsjednica Udruženja žena ovog kraja.

- Na mom kolaču je - priča Slađana - i klas žita. To je simbol umiranja i bacanja u zemlju i njegovog ponovnog rađanja. Pored klasa žita je i slavska svijeća, grančica vinove loze sa plodom i burencetom kao elementima vina koje izobražava Hristovu krv. Tu je i krst s cvjetovima ljiljana, našeg nepravedno zapostavljenog simbola, a kojeg su nam nedobronamjerni prisvojili, posebno što se ljiljan naziva i Bogorodičnim cvijetom koji je simbol neporočnosti Majke Božije i podsjeća na besjedu gospoda Isusa Hrista na Svetoj Gori. On je tada rekao svojim učenicima: “Zašto se brinete šta ćete jesti i u šta ćete se obući, pogledajte ljiljane u polju” i zato sam ih ja namjerno stavila na moj slavski kolač koji nije običan hljeb - objasnila je Slađana.

Ističe da joj je cilj da pokaže da je kupovina slavskog kolača u pekari, što je postalo veoma popularno u zadnje vrijeme, više nego besmislena.

- Smisao je da mi prinesemo neku žrtvu Bogu i njegovim ugodnicima, da uložimo ljubav i da u kolač uspemo malo osvećene vode, da se dok ga mijesimo molimo zaštitniku svoje porodice. Samo tako on ima smisao - kazala je Ujićeva koja s nestrpljenjem čeka da umijesi i ukrasi kolač za predstojeću slavu opštine.

Piše: Sreten Mitrović

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    6h 51m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    7h 8m
    2
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    21h 45m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    7h 44m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    6h 13m
    0