Слађани Ујић припала част да направи колач за крсну славу општине Рогатица

08.08.2023. 10:33
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Нико нема што Србин има, богату традицију и вјеру коју исповиједам увијек, посебно када правим крсни колач. Да то радим са много љубави и вјере у Бога, показаћу и за Преображење Господње, крсну славу општине Рогатица, јер сам добила привилегију да за ту свечаност умјестим и украсим славски хљеб.

Испричала је то за “Глас Српске” Слађана Ујић која је на традиционалном саборовању Срба на Борикама поводом Светог пророка Илије однијела побједу на такмичењу у прављењу славског колача.

Ова вриједна жена из села Подгај, којој је припала и скромна новчана награда, каже да сваки симбол који утисне на славски колач носи одређену поруку и значење.

- Неопходна је плетеница која је симбол Свете Тројице, нераздјељиве. На мом колачу је плетеницом изображен крст као симбол Христовог страдања. На колачу је и пет печата. На првом пише Исус Христос, а остали су симболи пет његових рана, двије на рукама од прикивања на крст, двије на ногама и једна у грудима. Урадила сам и два голуба, као двије природе Господа Христа, божанску и човјечанску. Голубови су у мојој визији били симбол силаска Духа светога на апостоле. Они су на колачу поред књиге Јеванђеља које се од тада до данашњих дана приповиједа широм православног свијета - објаснила је Ујићева која је и предсједница Удружења жена овог краја.

- На мом колачу је - прича Слађана - и клас жита. То је симбол умирања и бацања у земљу и његовог поновног рађања. Поред класа жита је и славска свијећа, гранчица винове лозе са плодом и буренцетом као елементима вина које изображава Христову крв. Ту је и крст с цвјетовима љиљана, нашег неправедно запостављеног симбола, а којег су нам недобронамјерни присвојили, посебно што се љиљан назива и Богородичним цвијетом који је симбол непорочности Мајке Божије и подсјећа на бесједу господа Исуса Христа на Светој Гори. Он је тада рекао својим ученицима: “Зашто се бринете шта ћете јести и у шта ћете се обући, погледајте љиљане у пољу” и зато сам их ја намјерно ставила на мој славски колач који није обичан хљеб - објаснила је Слађана.

Истиче да јој је циљ да покаже да је куповина славског колача у пекари, што је постало веома популарно у задње вријеме, више него бесмислена.

- Смисао је да ми принесемо неку жртву Богу и његовим угодницима, да уложимо љубав и да у колач успемо мало освећене воде, да се док га мијесимо молимо заштитнику своје породице. Само тако он има смисао - казала је Ујићева која с нестрпљењем чека да умијеси и украси колач за предстојећу славу општине.

Пише: Сретен Митровић

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    17h 51m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    17h 33m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    18h 27m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    15h 22m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    14h 24m
    0