Služen parastos jadovničkim žrtvama

29.06.2024. 12:03
0
IZVOR: srna.rs

Na Velebitu kod Šaranove jame danas je služen parastos jadovničkim žrtvama povodom Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine kada je u tom kompleksu logora za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković, predstavnici Udruženja "Jadovno 1941", potomci i poštovaoci žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona.

Nakon parastosa, učesnici molitvenog okupljanja uputiće se prema selu Smiljan, rodnom mjestu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle, i prema crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Zatim će nastaviti prema manastiru Medak gdje će biti organizovano posluženje za učesnike Sabranja odakle je predviđen povratak kućama.

Molitveno okupljanje na Velebitu 15. godinu zaredom organizuje Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Okupljanje je odobrila je Policijska stanica Gospić, čiji pripadnici obezbjeđuju skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Oprosti, Slavka! Oprosti, Slavka!
Godišnjica proboja na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu (VIDEO) Godišnjica proboja na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu (VIDEO)
Godišnjica ubistva Zorice Divčić Godišnjica ubistva Zorice Divčić
Najčitanije
  • Oprosti, Slavka!
    2h 23m
    0
  • Opštinski odbor i zamjenik načelnika Kalinovika prešao u SDS
    5h 40m
    0
  • Čuvajmo sjećanje na nevino stradale Srbe u Srednjem Podrinju i Birču
    2h 0m
    2
  • Nestao dječak na plaži u Grčkoj: Srpski turisti digli uzbunu
    20h 4m
    0
  • Uhapšena supruga ubijenog teroriste: Oduzeti joj svi uređaji
    19h 21m
    1