Служен парастос јадовничким жртвама

29.06.2024. 12:03
0
ИЗВОР: srna.rs

На Велебиту код Шаранове јаме данас је служен парастос јадовничким жртвама поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Обиљежавању Дана сјећања присуствују помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић, представници Удружења "Јадовно 1941", потомци и поштоваоци жртава са подручја Републике Српске, Србије и региона.

Након парастоса, учесници молитвеног окупљања упутиће се према селу Смиљан, родном мјесту познатог српског научника Николе Тесле, и према цркви Светих апостола Петра и Павла. Затим ће наставити према манастиру Медак гдје ће бити организовано послужење за учеснике Сабрања одакле је предвиђен повратак кућама.

Молитвено окупљање на Велебиту 15. годину заредом организује Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке, уз благослов епископа горњокарловачког Герасима.

Окупљање је одобрила је Полицијска станица Госпић, чији припадници обезбјеђују скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Опрости, Славка! Опрости, Славка!
Годишњица пробоја на Сутјесци у Другом свјетском рату (ВИДЕО) Годишњица пробоја на Сутјесци у Другом свјетском рату (ВИДЕО)
Годишњица убиства Зорице Дивчић Годишњица убиства Зорице Дивчић
Најчитаније
  • Опрости, Славка!
    2h 8m
    0
  • Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС
    5h 25m
    0
  • Чувајмо сјећање на невино страдале Србе у Средњем Подрињу и Бирчу
    1h 45m
    2
  • Нестао дјечак на плажи у Грчкој: Српски туристи дигли узбуну
    19h 49m
    0
  • Ухапшена супруга убијеног терористе: Одузети јој сви уређаји
    19h 6m
    1