Služen pomen Blagoju Jovoviću - atentatoru na Pavelića

25.12.2022. 20:09
1
IZVOR: srna.rs

U Crkvi Svetog Đorđa u Podgorici danas je služen pomen Blagoju Jovoviću, koji je 1957. godine izvršio atentat na ustaškog poglavnika Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Antu Pavelića.

Jovović je tom prilikom ranio Pavelića, koji je nešto kasnije i umro.

Blagoje Jovović je tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini i vojnik đenerala Draže Mihailovića.

Njegov herojski čin dugo nije bio poznat Srbima, ali posljednjih godina skida se veo tajne i poznati su skoro svi detalji atentata.

Jovović je 1999. godine nakon 55 godina u emigraciji boravio u Crnoj Gori i tom prilikom u prisustvu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija ispričao je svoju životnu priču novinaru Tihomiru Burzanoviću, koji je o tome objavio knjigu "Dva metka za Pavelića".

Današnjem pomenu, koji je služio prota Mileta Kljajić, prisustvovali su članovi porodice Jovović, prijatelji i poštovaoci tradicije Jugoslovenske vojske u otadžbini u Crnoj Gori.

Svi oni su bili saglasni da je došlo neko bolje vrijeme kada se slobodno priča o podvigu Blagoja Jovovića, ali i o ostalim vojnicima đenerala Draže Mihailovića.

U Danilovgradu će u srijedu, 28. decembra, biti održana tribina povodom 100 godina od rođenja Blagoja Jovovića. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Goran 25.12.2022. 20:49
    Bio je srbski heroj,slava mu,s vjerom u Boga za kralja i otadzbinu
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    5h 16m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    12h 22m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    10h 49m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    6h 31m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    12h 41m
    0