Služen pomen za 28 poginulih radnika "FAMOS"-a

18.10.2020. 12:49
0
IZVOR: Katera

U organizaciji Boračke organizacije opštine Pale i u prisustvu porodica poginulih boraca, predstavnika opštine Pale i grada Istočno Sarajevo danas su u krugu nekadašnje fabrike motora specijalne namjene "FAMOS" položeni vijenci i odata počast nastradalim radnicima ove fabrike u proteklom ratu.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995 godine život za Republiku Srpsku dalo je 25 radnika fabrike "FAMOS-Koran" Pale, koji su tokom rata bili pripadnici VRS i MUP Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je novinarima da heroji rata ne smiju ostati u sjećanju samo svojih najmilijih, te da o njihovim porodicama trebaju svi voditi računa.

- Mi moramo revnosno baštiniti i čuvati tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i njegovati te tradicije, jer su one veoma važne za sadašnja i buduća pokoljenja. Heroji rata ne smiju biti u sjećanju samo svojih najmilijih, naprotiv, oni moraju da budu u sjećanju svih sadašnjih i budućih generacija - kaže Parađina.

Parađina ističe da su stambena pitanja porodica poginulih boraca, odnosno bivših radnika "FAMOS"-a u Palama gotovo sva riješena, a u toku je i javni poziv za popravljanje i saniranje objekata u određenim kolektivnim centrima.

- Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI na Palama, koji je počeo 2007. godine, skoro sva pitanja su riješena. U toku je javni poziv za popravljanje uslova za stanovanje za kategorije porodica koje apliciraju i ispune uslove iz uredbi kriterijuma - kaže Parađina.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić kaže da mu je svake godine teško da govori o poginulim kolegama sa posla i saborcima iz jedinice, ljudima koji su dali život za stvaranje Republike Srpske.

- U ovoj firmi zajedno sa ljudima koji su poginuli sam i ja radio, a sa nekima sam bio i u istoj jedinici. Oni su dali živote i mi samo malo trebamo da se potrudimo i stvorimo što bolji ambijent u kojem ćemo mnogo ljepše i lakše živjeti, i tako ćemo vratiti dug onima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku - rekao je Tomić.

On je istakao da je dužnost svih firmi, organizacija, preduzeća i institucija, posebno ovdje na ovim prostorima, da vode računa o zapošljavanju djece poginulih boraca VRS i da se taj problem što prije riješi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je danas odlična prilika da se pomene upravo taj problem rješavanja pitanja porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

- Sigurno je da smo svjedoci da su stambena pitanja u značajnoj mjeri rješena, kako od strane Republike Srpske, tako i od strane lokalnih zajednica. Svakako da ostaje otvoreno pitanje radnih mjesta i zapošljavanja članova poginulih boraca, a rekao bih da do sada nismo imali zakonski uređena ta pitanja, već da se to oslanjalo na slobodnu volju svim institucijama - kaže Vuković.

Vuković naglašava da je važno zakonski urediti ta pitanja, te dodao da se on zalaže za sistemsko rješavanje problema iz ove oblasti.

- Mislim da je dobro što ovih dana vidimo veći angažman Boračke organizacije RS i veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata, koji pokazuju da će u narednom periodu vršiti ozbiljniji pritisak  na vlasti Republike Srpske kako bi se ta pitanja rješavala brže - dodao je Vuković.

Vuković je naglasio da je od završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo 25 godina i da ne postoje više nikakva opravdanja koja mogu zadovoljiti porodice palih boraca.

- Mislim da imamo dovoljan broj institucija na području opštine Pale i grada Istočno Sarajevo i mislim da se u nekom kraćem roku može riješiti problem preostalog broja nezaposlene djece poginulih boraca - dodaje Vuković.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ističe da je njegovanja sjećanja na poginule borce VRS i bivše radnike "FAMOS-Koran" Pale jedna od najvažnijih dužnosti, te da su to ljudi koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske.

Jugović je izrazio nadu da će posljednji sastanak između Boračke organizacije Republike Srpske i vrha vlasti u Srpskoj iznjedriti određene zaključke kada su u pitanju porodice palih boraca, te da će se oni prenijeti i na niže nivoe. 

On je istakao da lokalne zajednice imaju tu obavezu da pomažu porodicama poginulih boraca, bez obzira koliko je do sada urađeno, te da to nikad nije dovoljno kada se radi o takvim porodicama, jer je, prema njegovim riječima, neprocijenjiva vrijednost jednog života datog za otadžbinu.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    13h 0m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 56m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    12h 0m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    8h 53m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    10h 50m
    0