Служен помен за 28 погинулих радника "ФАМОС"-а

18.10.2020. 12:49
0
ИЗВОР: Катера

У организацији Борачке организације општине Пале и у присуству породица погинулих бораца, представника општине Пале и града Источно Сарајево данас су у кругу некадашње фабрике мотора специјалне намјене "ФАМОС" положени вијенци и одата почаст настрадалим радницима ове фабрике у протеклом рату.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995 године живот за Републику Српску дало је 25 радника фабрике "ФАМОС-Коран" Пале, који су током рата били припадници ВРС и МУП Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је новинарима да хероји рата не смију остати у сјећању само својих најмилијих, те да о њиховим породицама требају сви водити рачуна.

- Ми морамо ревносно баштинити и чувати тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и његовати те традиције, јер су оне веома важне за садашња и будућа покољења. Хероји рата не смију бити у сјећању само својих најмилијих, напротив, они морају да буду у сјећању свих садашњих и будућих генерација - каже Парађина.

Парађина истиче да су стамбена питања породица погинулих бораца, односно бивших радника "ФАМОС"-а у Палама готово сва ријешена, а у току је и јавни позив за поправљање и санирање објеката у одређеним колективним центрима.

- Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и РВИ на Палама, који је почео 2007. године, скоро сва питања су ријешена. У току је јавни позив за поправљање услова за становање за категорије породица које аплицирају и испуне услове из уредби критеријума - каже Парађина.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић каже да му је сваке године тешко да говори о погинулим колегама са посла и саборцима из јединице, људима који су дали живот за стварање Републике Српске.

- У овој фирми заједно са људима који су погинули сам и ја радио, а са некима сам био и у истој јединици. Они су дали животе и ми само мало требамо да се потрудимо и створимо што бољи амбијент у којем ћемо много љепше и лакше живјети, и тако ћемо вратити дуг онима који су дали своје животе за Републику Српску - рекао је Томић.

Он је истакао да је дужност свих фирми, организација, предузећа и институција, посебно овдје на овим просторима, да воде рачуна о запошљавању дјеце погинулих бораца ВРС и да се тај проблем што прије ријеши.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је данас одлична прилика да се помене управо тај проблем рјешавања питања породица погинулих бораца Војске Републике Српске.

- Сигурно је да смо свједоци да су стамбена питања у значајној мјери рјешена, како од стране Републике Српске, тако и од стране локалних заједница. Свакако да остаје отворено питање радних мјеста и запошљавања чланова погинулих бораца, а рекао бих да до сада нисмо имали законски уређена та питања, већ да се то ослањало на слободну вољу свим институцијама - каже Вуковић.

Вуковић наглашава да је важно законски уредити та питања, те додао да се он залаже за системско рјешавање проблема из ове области.

- Мислим да је добро што ових дана видимо већи ангажман Борачке организације РС и ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата, који показују да ће у наредном периоду вршити озбиљнији притисак  на власти Републике Српске како би се та питања рјешавала брже - додао је Вуковић.

Вуковић је нагласио да је од завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата прошло 25 година и да не постоје више никаква оправдања која могу задовољити породице палих бораца.

- Мислим да имамо довољан број институција на подручју општине Пале и града Источно Сарајево и мислим да се у неком краћем року може ријешити проблем преосталог броја незапослене дјеце погинулих бораца - додаје Вуковић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истиче да је његовања сјећања на погинуле борце ВРС и бивше раднике "ФАМОС-Коран" Пале једна од најважнијих дужности, те да су то људи који су дали своје животе за стварање Републике Српске.

Југовић је изразио наду да ће посљедњи састанак између Борачке организације Републике Српске и врха власти у Српској изњедрити одређене закључке када су у питању породице палих бораца, те да ће се они пренијети и на ниже нивое. 

Он је истакао да локалне заједнице имају ту обавезу да помажу породицама погинулих бораца, без обзира колико је до сада урађено, те да то никад није довољно када се ради о таквим породицама, јер је, према његовим ријечима, непроцијењива вриједност једног живота датог за отаџбину.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 25m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    6h 36m
    8
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    22h 22m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    20h 44m
    0
  • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
    5h 12m
    0