Šmit: Gluposti su da Dodika neko želi deportovati

14.04.2022. 13:49
2
IZVOR: nezavisne.com

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje Republika Srpska, rekao je da je mjesecima ukazivao da je potrebno da se postigne dogovor u saglasnosti sa odlukama Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma u vezi sa državnom imovinom.

- Pošto je bio napravljen korak, bio sam u situaciji da sam morao da pokažem ne "crveni" već "žuti karton". Taj karton znači ostaješ u igri, ali moramo da razgovaramo o ponašanju i perspektivama - objasnio je Šmit zašto je nedavno koristio bonska ovlaštenja.

Na novinarsko pitanje da li bi se sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom odgovorio je "u svako doba".

- Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske, ili srpskog naroda u Srpskoj. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da "otvorimo igru, i da molim sve da dođu i igraju" -  rekao je on, a komentarišići da li namjerava da svrgne Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine da neko želi da ga hapsi.

- To je glupost. Mogu mu garantovati da nemam namjeru i neću preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam utisak da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi - zatražio je Šmit.

Šmit je, govoreći o razgovoru koji je danas imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su razgovarali o brojnim stvarima, ali da ne želi da govori o detaljima.

- Moj utisak je da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja posebno u ovo doba. Kandidatura za članstvo Srbije u EU je veoma važna. Lično bih želio da vidim Srbiju kao dio evropske zajednice - rekao je Šmit i u intervjuu Tanjugu.

Upitan za ulogu Vučića i Srbije u stabilizaciji BiH, ukazao je da svakako ima uticaja, ali da o stvarima u BiH odlučuju njeni građani, to jest njihovi izabrani predstavnici.

- Kao predstavnik međunarodne zajednice ne želim da preuzimam odgovornost. Odluka je na izabranim političkim predstavnicima građana, ili onima koji će biti izabrani u oktobru - poručio je Šmit.

On je naglasio da u BiH uticaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Unije što čini stvari komplikovanijim.

- Ne vidim da postoji opasnost od rata u BiH, ali vidim da je potrebno da se radi na smanjenju tenzija - naglasio je on.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Igor 18.04.2022. 21:16
  Tvoja fašistička država je ubijala Srbe tokom čitavog prošlog vijeka. I treba da vam vjerujemo.
 • Generic placeholder image
  Petar 18.04.2022. 21:14
  Niste vi ni do sada zatvarali Srbe, ranjavali i pravili invalidima sveštenike, ubijali ženu u Rogatici bez ikakve odgovornosti. Mudrokurac ćelavi.
Povezane vijesti
Berjan: Ponašanje savjetnika predsjednika Srpske bez osude kabineta u kojem radi Berjan: Ponašanje savjetnika predsjednika Srpske bez osude kabineta u kojem radi
Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
Obračun pesnicama u Sarajevu: Sudarili se, pa se potukli Obračun pesnicama u Sarajevu: Sudarili se, pa se potukli
Najčitanije
 • Prijavljen muškarac iz Han Pijeska zbog klevete na „Fejsbuku“
  12h 33m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi na Ravnoj Romaniji teško povrijeđen vozač
  14h 6m
  0
 • Miloš Crnjanski - najpoetičniji srpski pisac, autor "Seoba"
  15h 13m
  0
 • Reakcija OBO „Ilidžanski borac“ na objavu Adnana Rondića
  10h 10m
  0
 • Osumnjičeni da su krali meso sa stočnog groblja pa ga prodavali
  10h 41m
  0