Шмит: Глупости су да Додика неко жели депортовати

14.04.2022. 13:49
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Кристијан Шмит, високи представник у БиХ којег не признаје Република Српска, рекао је да је мјесецима указивао да је потребно да се постигне договор у сагласности са одлукама Уставног суда и Дејтонског споразума у вези са државном имовином.

- Пошто је био направљен корак, био сам у ситуацији да сам морао да покажем не "црвени" већ "жути картон". Тај картон значи остајеш у игри, али морамо да разговарамо о понашању и перспективама - објаснио је Шмит зашто је недавно користио бонска овлаштења.

На новинарско питање да ли би се састао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком одговорио је "у свако доба".

- Нико не жели да узме нешто од Републике Српске, или српског народа у Српској. Потребан је разуман приступ. Спреман сам да томе дам свој допринос. Мислим да сам познат као неко ко не намеће одлуке, већ сам једино наредио да треба да "отворимо игру, и да молим све да дођу и играју" -  рекао је он, а коментаришићи да ли намјерава да свргне Додика, казао је да је чуо да постоје гласине да неко жели да га хапси.

- То је глупост. Могу му гарантовати да немам намјеру и нећу предузети ништа чиме би му ограничио слободу рада и кретања. Али очекујем да можемо да се вратимо за преговарачки сто. Не можете тражити дијалог и имати само монолог. Имам утисак да је Додик пријатељ монолога. Вратите се и зауставите вријеђање било кога, било гдје. Вратимо се теми - затражио је Шмит.

Шмит је, говорећи о разговору који је данас имао са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да су разговарали о бројним стварима, али да не жели да говори о детаљима.

- Мој утисак је да сви у Европи треба да схвате да је Србија веома важна земља посебно у ово доба. Кандидатура за чланство Србије у ЕУ је веома важна. Лично бих желио да видим Србију као дио европске заједнице - рекао је Шмит и у интервјуу Тањугу.

Упитан за улогу Вучића и Србије у стабилизацији БиХ, указао је да свакако има утицаја, али да о стварима у БиХ одлучују њени грађани, то јест њихови изабрани представници.

- Као представник међународне заједнице не желим да преузимам одговорност. Одлука је на изабраним политичким представницима грађана, или онима који ће бити изабрани у октобру - поручио је Шмит.

Он је нагласио да у БиХ утицај нема само ЕУ, већ има и играча изван Уније што чини ствари компликованијим.

- Не видим да постоји опасност од рата у БиХ, али видим да је потребно да се ради на смањењу тензија - нагласио је он.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Igor 18.04.2022. 21:16
    Tvoja fašistička država je ubijala Srbe tokom čitavog prošlog vijeka. I treba da vam vjerujemo.
  • Generic placeholder image
    Petar 18.04.2022. 21:14
    Niste vi ni do sada zatvarali Srbe, ranjavali i pravili invalidima sveštenike, ubijali ženu u Rogatici bez ikakve odgovornosti. Mudrokurac ćelavi.
Повезане вијести
Полиција у Сарајеву упутила апел грађанима: Ово је мушкарац за којим се трага због убиства на Ступу Полиција у Сарајеву упутила апел грађанима: Ово је мушкарац за којим се трага због убиства...
Погледајте како је изгледао живот у Сарајеву 1920. године (ВИДЕО) Погледајте како је изгледао живот у Сарајеву 1920. године (ВИДЕО)
У пуцњави на Ступу убијен мигрант У пуцњави на Ступу убијен мигрант
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 28m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 51m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 24m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 21m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 12m
    0