Шмит: Глупости су да Додика неко жели депортовати

14.04.2022. 13:49
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Кристијан Шмит, високи представник у БиХ којег не признаје Република Српска, рекао је да је мјесецима указивао да је потребно да се постигне договор у сагласности са одлукама Уставног суда и Дејтонског споразума у вези са државном имовином.

- Пошто је био направљен корак, био сам у ситуацији да сам морао да покажем не "црвени" већ "жути картон". Тај картон значи остајеш у игри, али морамо да разговарамо о понашању и перспективама - објаснио је Шмит зашто је недавно користио бонска овлаштења.

На новинарско питање да ли би се састао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком одговорио је "у свако доба".

- Нико не жели да узме нешто од Републике Српске, или српског народа у Српској. Потребан је разуман приступ. Спреман сам да томе дам свој допринос. Мислим да сам познат као неко ко не намеће одлуке, већ сам једино наредио да треба да "отворимо игру, и да молим све да дођу и играју" -  рекао је он, а коментаришићи да ли намјерава да свргне Додика, казао је да је чуо да постоје гласине да неко жели да га хапси.

- То је глупост. Могу му гарантовати да немам намјеру и нећу предузети ништа чиме би му ограничио слободу рада и кретања. Али очекујем да можемо да се вратимо за преговарачки сто. Не можете тражити дијалог и имати само монолог. Имам утисак да је Додик пријатељ монолога. Вратите се и зауставите вријеђање било кога, било гдје. Вратимо се теми - затражио је Шмит.

Шмит је, говорећи о разговору који је данас имао са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да су разговарали о бројним стварима, али да не жели да говори о детаљима.

- Мој утисак је да сви у Европи треба да схвате да је Србија веома важна земља посебно у ово доба. Кандидатура за чланство Србије у ЕУ је веома важна. Лично бих желио да видим Србију као дио европске заједнице - рекао је Шмит и у интервјуу Тањугу.

Упитан за улогу Вучића и Србије у стабилизацији БиХ, указао је да свакако има утицаја, али да о стварима у БиХ одлучују њени грађани, то јест њихови изабрани представници.

- Као представник међународне заједнице не желим да преузимам одговорност. Одлука је на изабраним политичким представницима грађана, или онима који ће бити изабрани у октобру - поручио је Шмит.

Он је нагласио да у БиХ утицај нема само ЕУ, већ има и играча изван Уније што чини ствари компликованијим.

- Не видим да постоји опасност од рата у БиХ, али видим да је потребно да се ради на смањењу тензија - нагласио је он.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Igor 18.04.2022. 21:16
  Tvoja fašistička država je ubijala Srbe tokom čitavog prošlog vijeka. I treba da vam vjerujemo.
 • Generic placeholder image
  Petar 18.04.2022. 21:14
  Niste vi ni do sada zatvarali Srbe, ranjavali i pravili invalidima sveštenike, ubijali ženu u Rogatici bez ikakve odgovornosti. Mudrokurac ćelavi.
Повезане вијести
Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО) Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
Градоначелница Сарајева угостила и наградила покрет екстремиста Градоначелница Сарајева угостила и наградила покрет екстремиста
Најчитаније
 • Запалио се мушкарац, повријеђен и полицајац који је покушао да га заустави
  14h 48m
  0
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  13h 7m
  5
 • Пацијент хеликоптером транспортован за Београд
  15h 12m
  0
 • Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
  16h 38m
  0
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  8h 11m
  0