Smotra folklora veterana okupila društva iz Srbije, Srpske i Crne Gore

31.08.2024. 20:52
0
IZVOR: srna.rs

Na Palama je danas održana Druga smotra folklora veterana i rekreativaca pod nazivom "Vozi me na Pale" koja je okupila 13 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore, čiji su članovi defilovali ulicama i nastupili na gradskom trgu.

Organizator smotre je Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Mladost" sa Pala.

Član KUD-a i vođa veterana Slavica Radović rekla je novinarima da će građani imati priliku da vide različite narodne nošnje i koreografije.

Ona je navela da je oko 200 učesnika, među kojima je i Srpski folklorni klub iz Hanovera, pripremilo raznolik program, te istakla značaj ove smotre folklora.

Član ženske pjevačke grupe "Melizmi" iz Kikinde Biljana Mandić rekla je da su se rado odazvali pozivu paljanskog KUD-a "Mladost" da budu dio velike manifestacije koja njeguje kulturnu baštinu Srba.

- Ovakvi skupovi nas podstaknu da još više volimo ono što nosimo od naših predaka. A upravo naš zadatak i jeste da prenosimo mlađoj generaciji tu tradiciju i da je čuvamo - istakla je Mandićeva.

Jovan Vučinić iz KUD-a "Ljubo Božanović" iz Podgorice kaže da prvi put učestvuju na smotri folklora veterana na Palama, ali da rado odlaze na slične manifestacije i uvijek kroz druženje, priču i pjesmu nauče nešto novo.

On je naveo da su došli kako bi predstavili dio izvorne Crne Gore jer njihovo kulturno-umjetničko društvo postoji više od 50 godina i njeguje tradicionalne izvorne igre i pjesme bez muzičke podrške.

Komentari 0
Povezane vijesti
Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju
Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 56m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 38m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 6m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 27m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 36m
    0