Snijeg zabijelio dijelove Austrije, obavezni lanci

07.08.2023. 16:57
0
IZVOR: nezavisne.com

Iako je avgust, neke planinske dijelove na zapadu Austrije danas je zabijelio snijeg.

Riječ je o dvije savezne pokrajine u srcu Alpa, Tirolu i Vorarlbergu, javljaju austrijski mediji.

Dnevni list Kronen Zeitung pod naslovom "U Austriji pao snijeg. Na zapadu obvezni lanci" i nadnaslovom "Iako je avgust", upozorava Austrijance da su na alpskom putu planinske grupe Silvretta, na granici između Tirola i Vorarlberga na 2032 metra nadmorske visine i naplatnim kućicama za putarinu Bielerhöhe u opštini Partenen na 1051. metar nadmorske visine – obavezni lanci za sva motorna vozila.

Gotovo za nepovjerovati, s obzirom da je tek početak avgusta i da mnogi ne samo domaći nego i strani turisti u ovo vrijeme idu visoko u Alpe, kako bi se malo rashladili i nadisali svježeg vazduha.

I pobjegli od ovogodišnjih i u Austriji nesnosnih ljetnih vrućina. Stoga je, kako navodi Kronen Zeitung, zbog snijega od noćas zatvorena popularna turistička panoramska cesta (Passstraße), s mnogo opasnih zavoja koja vodi preko prevoja iz 39-kilometara duge doline Montafon u Vorarlbergu do doline Paznauntal u Tirolu.

- Zimski ugođaj i nešto snijega i ispod 2.000 metara nadmorske visine nije neobično za avgust - tvrdi austrijski meteorolog UBIMET-a Martin Templin.

Snijeg je zabijelio i gorje u istočnom Tirolu na visini od 1.920 metara nadmorske visine, kao i područje uz jezero Lünersee u Rhätikon gorju (1.970 m/n.v).

Na alpskoj strani Vorarlberga snijeg je padao i na visini od oko 1.500 metara iznad nivoa mora, gdje je stoka još uvijek u planinskom području na ispaši. A i seljaci u svojim planinarskim kućicama čekaju na planinare i turiste nudeći im domaće proizvode, sir, kiselo mlijeko, domaće kobasice i druge mesne i ostale specijalitete, prenosi Fenix Magazin.

U slučaju da zapadne veći snijeg moraju stoku i ovce odmah otjerati nazad u dolinu.

U alpskim predjelima, obično je to, nakon četiri do pet mjeseci ispaše, zavisi o vremenu, negdje oko polovine septembra. Ali, snijeg koji je pao, neće dugo ostati tvrde meteorolozi i nagovještaju već za sutra smirivanje vremenskih (ne)prilika, a za petak povratak ljeta i 28 stepeni Celzijusa.

Važna informacija ne samo za one koji se spremaju na ljetni odmor nego prvenstveno za stanovništvo i službe hitne intervencije na jugu Austrije, koje je kišno nevrijeme i oluja proteklog vikenda potopila i nanijela ogromne materijalne štete. I odnijela jedan ljudski život u Koruškoj. Još gore je jedino bilo u Sloveniji, koja je, kako pišu austrijski mediji, doživjela "apokalipsu biblijskih razmjera".

Komentari 0
Povezane vijesti
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
Na širem području Romanije zabijelio snijeg Na širem području Romanije zabijelio snijeg
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    22h 30m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    7h 6m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    6h 22m
    0
  • Danas Markovdan
    10h 48m
    0
  • Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
    5h 2m
    0