Снијег забијелио дијелове Аустрије, обавезни ланци

07.08.2023. 16:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је август, неке планинске дијелове на западу Аустрије данас је забијелио снијег.

Ријеч је о двије савезне покрајине у срцу Алпа, Тиролу и Ворарлбергу, јављају аустријски медији.

Дневни лист Кронен Зеитунг под насловом "У Аустрији пао снијег. На западу обвезни ланци" и наднасловом "Иако је август", упозорава Аустријанце да су на алпском путу планинске групе Силвретта, на граници између Тирола и Ворарлберга на 2032 метра надморске висине и наплатним кућицама за путарину Биелерхöхе у општини Партенен на 1051. метар надморске висине – обавезни ланци за сва моторна возила.

Готово за неповјеровати, с обзиром да је тек почетак августа и да многи не само домаћи него и страни туристи у ово вријеме иду високо у Алпе, како би се мало расхладили и надисали свјежег ваздуха.

И побјегли од овогодишњих и у Аустрији несносних љетних врућина. Стога је, како наводи Кронен Зеитунг, због снијега од ноћас затворена популарна туристичка панорамска цеста (Пассстраßе), с много опасних завоја која води преко превоја из 39-километара дуге долине Монтафон у Ворарлбергу до долине Пазнаунтал у Тиролу.

- Зимски угођај и нешто снијега и испод 2.000 метара надморске висине није необично за август - тврди аустријски метеоролог УБИМЕТ-а Мартин Темплин.

Снијег је забијелио и горје у источном Тиролу на висини од 1.920 метара надморске висине, као и подручје уз језеро Лüнерсее у Рхäтикон горју (1.970 м/н.в).

На алпској страни Ворарлберга снијег је падао и на висини од око 1.500 метара изнад нивоа мора, гдје је стока још увијек у планинском подручју на испаши. А и сељаци у својим планинарским кућицама чекају на планинаре и туристе нудећи им домаће производе, сир, кисело млијеко, домаће кобасице и друге месне и остале специјалитете, преноси Фениx Магазин.

У случају да западне већи снијег морају стоку и овце одмах отјерати назад у долину.

У алпским предјелима, обично је то, након четири до пет мјесеци испаше, зависи о времену, негдје око половине септембра. Али, снијег који је пао, неће дуго остати тврде метеоролози и наговјештају већ за сутра смиривање временских (не)прилика, а за петак повратак љета и 28 степени Целзијуса.

Важна информација не само за оне који се спремају на љетни одмор него првенствено за становништво и службе хитне интервенције на југу Аустрије, које је кишно невријеме и олуја протеклог викенда потопила и нанијела огромне материјалне штете. И однијела један људски живот у Корушкој. Још горе је једино било у Словенији, која је, како пишу аустријски медији, доживјела "апокалипсу библијских размјера".

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 29m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 44m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 35m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 2m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 54m
    0