Sofijanić: Posao pedijatrijske sestre je najljepši na svijetu

22.09.2023. 18:41
1
IZVOR: katera.news

Nikolija Sofijanić, glavna sestra Odjeljenja pedijatrije JZU Bolnica „Srbija“, ističe da je posao pedijatrijske sestre, iako veoma odgovoran i stresan, najljepši na svijetu.

- Ovaj posao zahtijeva mnogo truda, znanja, edukovanja, požrtvovanosti, empatije, pažnje. U neku ruku zahtijeva i mnogo odricanja, ali jedan dječiji osmijeh i lijepa riječ motiviše nas da svoj posao obavljamo najbolje što možemo - navela je Sofijanićeva.

Prema njenim riječima, rad na pedijatriji se mnogo razlikuje od rada sa odraslim osobama, ističući da su djeca vrlo osjetljiva i ranjiva. Djeca prolaze kroz različite faze odrastanja i često im je, ističe ona, potrebna pomoć i zaštita, pogotovo kada se suočavaju sa bolešću.

Sofijanićeva naglašava pedijatrijska sestra mora biti sposobna da razumije djetetove potrebe i da im se svakodnevno prilagođava u zavisnosti od životne dobi djeteta.

- Pored brige za zdravlje naših najmlađih, posao sestre jeste da pruži riječ utjehe, pažnju i razumijevanje zabrinutim roditeljima. Da sa osmijehom na licu priđe svakom djetetu, jer se tako stvara bliži kontakt i osjećaj sigurnosti kako kod djece, tako i kod roditelja. Pristup roditelju je jednako važan kao i pristup djetetu - istakla je Sofijanićeva.

Ona kaže da se njen posao na Odjeljenju pedijatrije odnosi prvenstveno na brigu za zdravlje najmlađih pacijenata, pa na organizaciju rada sestara, organizaciju dijagnostičkih procedura, edukaciju mladih sestara, kontrolu i nabavku potrebnog materijala, sredstava, lijekova, provjeru ispravnosti uređaja, vođenje administrativnih poslova.

- Obaveze sestara na Odjeljenju pedijatrije su raznovrsne. Svaki dan imamo jutarnje sastanke, vizite, uzimamo uzorke tjelesnih tečnosti za analizu, odvodimo djecu na dalju dijagnostiku, dijelimo terapiju, pružamo podršku roditeljima, njegujemo novorodjenčad, kupamo ih, hranimo. Pored obaveza na Odjeljenju, sestre zajedno sa ljekarima učestvuju u ambulantnim pregledima djece - dodaje Sofijanićeva.

Pojasnila je da je riječ o poslu koji se mora voljeti i koji se živi, te je potrebno naučiti zadržati profesionalnost, suždrzati emocije, reagovati na pravi način u hitnim stanjima.

- Još kao dijete sanjala sam da radim u profesiji u kojoj mogu pomoći bolesnim i nemoćnim osobama. Najviše me privlačio rad sa djecom. Osjećaj zadovoljstva i sreće koji se javi nakon što to malo biće izadje izliječeno sa osmijehom je neopisiv. Taj osmijeh znači mnogo više nego riječ hvala. I da se opet rodim, opet bih izabrala ovaj poziv - zaključuje Sofijanićeva.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Zeljko 22.09.2023. 20:35
    Bravo Nikolija. Predivno receno. Ne sumnjam u iskrenost i energiju koju ulazes i smatram da si iskljucivo licnom zaslugom tu gdje jesi. Zelim ti puno uspjeha i srece u radu sa najmladjom populacijom.
Povezane vijesti
Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    23h 3m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    8h 36m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    23h 13m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    8h 42m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    8h 40m
    0