Sokolac: Mali Zejtinlik, Sokolica, Lazarica - pečat su Republike Srpske

03.04.2020. 09:11
0
IZVOR: Srna

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da su Romanija i Sokolac dali veliki doprinos stvaranju Republike Srpske i očuvanju srpskog bića na ovim prostorima, a da su Vojničko groblje Mali Zejtinlik, kao i hramovi, u narodu poznati i prihvaćeni kao Sokolica i Lazarica - pečat Republike Srpske.

-Što se tiče Sokoca i Sarajevsko-romanijske regije, mi smo uvijek bili za očuvanje SFRJ i podržavali smo bivšu Jugoslaviju i JNA, a kada smo vidjeli šta se dešava u Sloveniji i Hrvatskoj, da dolazi do povampirenja dijela HDZ-a, oružanih sukoba, formiranja paravojnih i parapolicijskih hrvatsko-muslimanskih struktura, odlučili smo da sačekamo i čujemo šta će reći Beograd- napomenuo je Bjelica, govoreći o početku građanskog rata u BiH.

Vidjeli smo, nastavlja on, da početkom devedesetih godina prošlog vijeka u BiH počinju da se organizuju političke partije sa nacionalnom opcijom, muslimanskom i hrvatskom, a prve su bile formirane SDA i HDZ, koje su vezivanjem svojih stranačkih zastava uputile jasnu poruku srpskom narodu šta ih čeka, a što je neodoljivo podsjetilo na strahote koje je nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. godine počinila zloglasna Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

Prema njegovim riječima, poučeni iskustvom o stradanju srpskog naroda, potpuno neorganizovanog na početku Drugog svjetskog rata, Srbi na Romaniji su odlučili da se, iako je to tradicionalno bio partizanski kraj, organizuju u svoju političku partiju - Srpsku demokratsku stranku /SDS/.

-Uzalud su bili naši pokušaji da ubijedimo Muslimane i Hrvate da ne ruše Jugoslaviju, da ne proglašavaju BiH nezavisnom državom bez volje srpskog naroda, tako da su oni 29. februara i 1. marta organizovali nelegalni referendum o nezavisnosti BiH. Srbi su im nužno odgovorili svojim referendumom, na kojem su se stoprocentno izjasnili za ostanak u Jugoslaviji, a data je i puna podrška tadašnjoj JNA- podsjeća Bjelica.

On podvlači da su Srbi, kao odgovor na otvorene muslimansko-hrvatske prijetnje, 9. januara 1992. godine proglasili Srpsku Republiku BiH, 30. marta 1992. godine na Sokocu je osnovan MUP Srpske Republike BiH, a potom je krenulo i osnivanje ostalih srpskih institucija, pa je Narodna skupština 12. maja 1992. godine donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

-Na Sokocu je potom uspostavljena vojna bolnica u kojoj je tokom rata obavljeno oko 10.000 hirurških intervencija i više od 100.000 specijalističkih pregleda- napominje načelnik opštine Sokolac.

Zatim, dodaje Bjelica, slijedi egzodus Srba koji napuštaju svoja ognjišta i odlaze iz Sarajeva, Zenice, Olova, Vareša, Kaknja, Kladnja, a svi oni prolaze kroz Sokolac.

-Nažalost, mnogi od njih su čak i posmrtne ostatke svojih najbližih prenijeli i sahranili na Vojničkom groblju na Sokocu, koga smo nazvali Mali Zejtinlik, gdje se nalazi više od 1.000 grobnih mjesta koje naši sunarodnici često posjećuju i odaju pomen svojim najdražim- dodao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, istorijski poduhvat bio je i formiranje grada Istočno Sarajevo /tada Srpsko Sarajevo/ i njegovih institucija, kao i realizacija kapitalnih projekata obnove i izgradnje oko 7.000 individualnih i kolektivnih stambenih jedinica, od čega oko 1.500 na Sokocu, kao i objekata za izmještene privredne subjekte.

-Na Ravnoj Romaniji izgradili smo i Manastir Svetog velikomučenika Đorđa /Sokolica/, gdje su, umjesto ikona, postavljene mermerne ploče sa imenima 4.000 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, MUP-a i Teritorijalne odbrane Republike Srpske sa Sarajevsko-romanijskog ratišta, kao i Hram Svete Petke u Vojničkom groblju na Sokocu- rekao je Bjelica.

On je ocijenio da su sva ta pravoslavna groblja, kao i sakralni objekti, koji su u narodu poznati i prihvaćeni kao Sokolica, te Lazarica /Hram Svetog proroka Ilije na Sokocu/ - pečat Republike Srpske.

Bjelica je poručio svim Srbima da imaju obavezu da iskreno, jedinstveno i složno njeguju, razvijaju i sačuvaju svoju otadžbinu - Republiku Srpsku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    18h 33m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    18h 4m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    14h 20m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    18h 27m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    10h 15m
    2