Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM

25.04.2024. 09:34
0
IZVOR: srna.rs

Na humanitarnoj predstavi "Pilipenda" koju su u Parohijskom domu na Sokocu odigrali članovi dramske sekcije sokolačkog Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški", prikupljeno je 750 KM za pomoć učenicima ove škole koji nemaju dovoljno sredstva za odlazak na ekskurziju u Grčku.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški" na Sokocu Ana Marić, koja već nekoliko godina vodi dramsku sekciju, rekla je novinarima da su organizatori odlučili da dio prikupljenog novca daju Osnovnoj školi "Sokolac" da bi pomogli nekog od učenika koji nema dovoljno novca za odlazak na ekskurziju.

Marićeva je dodala da je manji dio od sinoć prikupljenih sredstava namijenjen srednjoškolcima lošijeg materijalnog stanja za džeparac.

Ona je rekla da je svaka njihova predstava bude humanitarnog karaktera, od komedije do tragedije, i podsjetila da su do sada novac uglavnom prikupljali za liječenje djece kojima je pomoć bila potrebna.

Predstava "Pilipenda" rađena po pripovjetki istaknutog srpskog realiste Sime Matavulja govori o hrabrom srpskom seljaku pravoslavcu u siromašnom selu Gornje Dalmacije koji nije želio da pređe na katoličku, tada zvanu "carsku vjeru".

- `Pilipenda` nas uči da budemo istrajni i da je očuvanje obraza najvažnije, ali ima i dublji momenat, iz koga se uči da treba biti pošten, pravi vjernik i borac za svoje snove - navela je Marićeva.

Slika

Foto: srna.rs

Učenik četvrtog razreda sokolačke Gimnazije Pavle Borovčanin u ovoj predstavi glumi glavnog junaka Pilipendu, odnosno Pilipa Bakljinu, koji iako gubi sve, odolijeva pritisku predstavnika tadašnje vlasti da promijeni vjeru i pređe u carsku unijatsku, "pa makar crk`o od gladi".

Učenica trećeg razreda Gimnazije računarsko-informatičkog smjera Milica Tešanović izrazila je zadovoljstvo što je sinoć tumačila ulogu Jele Pililipove, koja takođe ne želi prići drugoj vjeri iako im je gladna 1843. donijela dodatne nevolje i neimaštinu.

Učenici četvrtog razreda Srednje škole Ivani Gutalj pripala je uloga naratora, da publici prenese priču o Pilipendi, čovjeku koji početkom četrdesetih godina 19. vijeka prodaje sve što je imao da bi njegova porodica preživjela, ali ostaje na pravom putu i u svojoj vjeri.

Direktor Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" Dejan Borovčanin, rekao je da se ponosi učenicima kojima je ovo samo jedna u nizu humanitarnih aktivnosti, čiji je cilj pomoći drugima, a ovaj put obezbeđenje sredstava za odlazak na ekskurziju tako da će svaki učenik trećih razreda ove škole moći da ode na ekskurziju od 10. do 18. maja u mjesto Paralija u Grčkoj.

Publika je sinoć imala priliku i da čuje i Hor Osnovne škole "Sokolac" i vokalne soliste - učenike Srednjoškolskog centra na Sokocu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 34m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 32m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 58m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 13m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 52m
    0