Sokolac: Najavljeno proširenje proizvodnje drvenih kuća za izvoz

21.10.2019. 19:00
0
IZVOR: SRNA

Vlasnik katarske kompanije "Hamdo grup" Hamdo Abdulkarim danas je na sastanku sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom najavio dodatnu proizvodnju drvenih kuća u ovoj opštini za inostrano tržište i zatražio podršku lokalne i viših nivoa vlasti u Republici Srpskoj radi obezbjeđivanja veće količine sirovine.
Abdulkarim je naveo da je riječ o proizvodnji 350 drvenih kuća za njemačko i 45 za austrijsko tržište, te naglasio da će to značiti i dodatno zapošljavanje u zakupljenim proizvodnim pogonima "Nove Romanije" na Sokocu. 

On je izrazio uvjerenje da će uz pomoć opštine Sokolac naredne sedmice biti organizovan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpse na kojem će se razgovarati o mogućnostima obezbjeđivanja veće količine sirovine za rad ove firme. 

Vlasnik katarske kompanije podsjetio je da se u krugu "Nove Romanije" na Sokocu proizvode drvene kuće za tržište Turske, te da je do sada montirano osam drvenih kuća-vila od planiranih 36 u prvoj fazi. 

On je izrazio zadovoljstvo što proizvodnja namještajem potpuno opremljenih drvenih kuća za jedno ljetovalište u Turskoj teče po planu. 

Prema njegovim riječima, sada se radi na novom projektu koji će biti realizovan u Bodrumu, gdje je planirana izgradnja još 25 istih objekata. 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima nakon današnjeg sastanka sa Abdulkarimom da je ova katarska kompanija nakon potpisivanja ugovora o zakupu, izmirila sve zaostale obaveze "Nove Romanije", pokrenula proizvodnju drvenih kuća za tršište Turske i da sada zapošljava 120 radnika u tom drvoprerađivačkom krugu. 

Bjelica je rekao da je proširenje programa proizvodnje i izvoza drvenih kuća veoma bitan projekat za opštinu Sokolac, čime se povećava broj zaposlenih radnika sa sigrunim primanjima. 

On je naveo da se ove kuće za elitna ljetovališta grade 90 odsto od drveta, uz sav potreban namještaj, pod i stolariju, čime se ostvaruje potpuna finalizacija proizvoda od drveta. 

Bjelica je preporučio svim drvoprerađivačkim kapacitetima sa područja ove opštine da budu kooperanti u proizvodnom procesu komapnije "Hamdo grup" za njemačko i austrijsko tržište, čime će dobiti sigurnijeg kupca za svoje proizvode od drveta, rezanu građu i stolariju. 

-Potpuno opremljene drvene kuće, koje će ubuduće da se grade i na više spratova u elitnim turističkim naseljima, trebalo bi da budu brend proizvod Republike Srpske - naglasio je Bjelica. 

Bjelica je predstavnicima kompanije "Hamdo grup" obećao podršku kroz saradnju sa Vladom Srpske i resornim ministarstvima u realizaciji najavljenih projekata u vezi sa izgradnjom drvenih kuća za tržište Turske, Njemačke i Austrije. 

Iz "Nove Romanije" je prije sedam mjeseci počela isporuka proizvedenih drvenih kuća u tursko odmaralište Hatuša Kazdaglari. 

Preduzeće drvoprerade "Nova Romanija" je sredinom 2017. godine sa katarskim investitorom, vlasnikom firme "Hamdo grup", sklopilo ugovor o zakupu na deset godina dijela proizvodnih pogona na Sokocu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 6m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 2m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    21h 46m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    22h 58m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 31m
    0