Sokolac: Obilježavanje 28 godina od osnivanja romanijskih brigada

21.05.2020. 08:52
0
IZVOR: SRNA

U Sokocu će danas biti obilježeno 28 godina od osnivanja romanijskih brigada Vojske Republike Srpske /VRS/, najavljeno je iz opštinske Boračke organizacije.

Obilježavanje će početi u 10.00 časova služenjem parastosa, a potom će biti položeni vijenci kod Centralnog spomenika u Sokocu, na kome su upisana imena 1.250 boraca poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac Miladin Gašević rekao je Srni da je Prva romanijska pješadijska brigada proistekla iz 216. Brdske brigade sa komandom u Han Pijesku i da je bila na ratištima širom bivše Jugoslavije do izbijanja rata 1992. godine u BiH.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. godine u Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u proteklom otadžbinskom ratu.

Prva Romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Odrednom Nemanjića.

Obilježavanju Dana romanijskih brigada prisustvovaće porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija romanijske regije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    18h 58m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    18h 40m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    19h 34m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    16h 29m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    15h 31m
    0