Sokolac: Potpisano 28 ugovora za nabavku steonih junica

22.06.2020. 17:43
0
IZVOR: Srna

U Sokocu je danas potpisano 28 ugovora o sufinansiranju nabavke steonih junica između Mljekare "Pađeni" i proizvođača mlijeka sa područja sokolačke opštine, rekao je referent za otkup mlijeka u ovoj bilećkoj mljekari Radovan Babić.

Babić je rekao novinarima da su "Pađeni" na ovaj način svojim kooperantima koji redovno predaju mlijeko omogućili povlasticu da nakon što preuzmu steone junice svoj iznos plate u ratama.

On je naglasio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u nabavci steonih rasnih grla učestvuje sa 50 odsto i plaćanjem kompletnog PDV-a, lokalne zajednice sa 10 odsto, a preostalih 40 odsto plaćaju poljoprivrednici - korisnici ratama od prodatog mlijeka.

Babić je istakao da u ovom projektu lica mlađa od 35 godina i žene nosioci gazdinstva imaju 10 odsto popusta kod nabavke steonih grla.

Prema njegovim riječima, mljekari će preuzeti steona grla kada sva sredstva iz lokalnih zajednica budu obezbijeđena u skladu sa ovim projektom.

Babić je naveo da se projekat realizuje u šest opština Sarajevsko-romanijske regije - Sokolac, Han Pijesak, Pale, Rudo, Višegrad i Rogatica.

Viši stručni Saradnik za stočarstvo u Područnoj jedinici Sokolac, Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Svjetlana Mičić rekla je novinarima da je u toku potpisivanje ugovora između 100 poljoprivrednih proizvođača koji prodaju mlijeko bilećkoj mljekari i predstavnika mljekare "Pađeni" u šest opština Sarajevsko-romanijske regije.

Ona je naglasila da su proizvođači mlijeka veoma zadovoljni saradnjom sa ovom mljekarom jer imaju siguran otkup i redovnu isplatu, zbog čega su se i opredijelili da se prijave za ovaj vid nabavke steonih junica.

Mičićeva je podsjetila da je lider u ovom projektu bilećka Mljekara "Pađeni" i da je riječ o pilot-projektu podrške malim proizvođačima mlijeka u Srpskoj, kojim su obuhvaćeni poljoprivrednici koji imaju do sedam grla, na području Hercegovine, Romanije i Podrinja.

Načelnik za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj rekao je da je ovo samo jedan od projekata koje u posljednjih godinu dana ta opština realizuje u saradnji sa Ministarstvom u okviru IFAD projekta.

-Osnovni cilj je da naši poljoprivrednici dobiju što kvalitetnija grla, jer već nekoliko godina imamo stalni porast proizvodnje mlijeka- naveo je Pržulj i naveo da je na Sokocu registrovano 230 proizvođača i da je prošle godine mljekarama predato više od 2,5 miliona litara mlijeka.

Proizvođač mlijeka Vida Šuka iz sokolačkog sela Pobratci, koja predaje mlijeko već 15 godina "Pađenima", kaže da je zadovoljna saradnjom sa ovom bilećkom mljekarom, koja joj je omogućila da kupi i peto muzno grlo za svoju malu farmu.

Ona ističe da je način kupovine steonih junica dobar jer manji dio korisnici plaćaju odmah, a ostalo će kroz predato mlijeko u ratama, što joj omogućava redovna primanja za porodicu.

Priprema za realizaciju pilot-projekta podrške malim proizvođačima mlijeka u Srpskoj na području Sarajevsko-romanijske regije počela je početkom ove godine.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstva i vodoprivredu Republike Srpske, djeluje u 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

Komentari 0
Povezane vijesti
“Slučajna” greška puni kase trgovaca “Slučajna” greška puni kase trgovaca
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    10h 37m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 10m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    21h 51m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    8h 51m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    6h 41m
    0