Sokolac: Smanjena izdašnost izvorišta, ali ne prijeti redukcija

26.11.2019. 10:30
0
IZVOR: Srna

Na području Sokoca se ne očekuje redukcija vode iako je na svim kaptažama smanjen dotok zbog dužeg sušnog perioda, rečeno je Srni u Javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija "Vrelo Bioštica" u stečaju.

Koordinator stečajnog upravnika u ovom preduzeću Petar Vučković rekao je Srni da je primjetno da se od polovine novembra postepeno gubi akumulacija vode u bazenima na vodosistemu, a u posljednih sedam dana je izražena.


On je apelovao da potrošači racionalnije troše vodu, posebno na vodovodu Kržulj, gdje je situacija najsloženija, jer se voda sa nadmorske visine oko 1.000 metara diže u rezervoar Crni vrh /na Romaniji/ na 1.330 metara, a i zbog konfiguracije velikog planinskog terena.

-Rezervoar na Crnom vrhu ne uspijevamo da napunimo i pribojavamo se, ukoliko ovakvo stanje duže potraje, da će se to odraziti na vodosnabdijevanje potrošača na vodovodu Kržulj, na kojem bi moglo biti čak i povremenih prekida u isporuci- napomenuo je Vučković.

Prema njegovim riječima, povremenih prekida uskoro bi moglo da bude na višim rubnim dijelovima sistema kod manjeg broja domaćinstava na području Ravne Romanije, zbog smanjene izdašnosti izvorišta Kržulj, sa kojeg se napaja oko 450 domaćinstava i desetak pravnih lica.

Vučković navodi da je smanjena izdašnost i izvorišta Geruša, sa kojeg se snabdijevaju sela Sijerci, Kusače i Pobratci, ali da nema većih problema jer je uvezan sa vodovodom Bioštica sa kojeg se dopunjuje i napajanje Košutice i nekoliko okolnih sela.

On je rekao da je drastično opao nivo vode i na vrelu Bioštice, sa kojeg se snabdijeva 80 odsto potrošača na području Sokoca, ali da na tom sistemu ne može biti prekida.

-Prema nekim podacima izdašnost vrela Bioštica je 300 litara u sekundi, a mi nikada nismo koristili više od 50 do 60 litara, tako da na ovom sistemu ne može biti prekida, iako je evidentan pad nivoa vode- istakao je Vučković.

On je naglasio da je smanjen dotok vode i na izvorištu Banjalučica, ali da nema bojazni od prekida.

Ovaj sistem je odvojen od ostalih kojima gazduje preduzeće "Vrelo Bioštica" i snabdijeva vodom potrošače u nekoliko rubnih sela na sjeverozapadnom dijelu opštine Sokolac.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija "Vrelo Bioštice" gazduje sa pet vodovoda na području opštine Sokolac, distribuiše vodu za ukupno 3.850 domaćinstava i više od 200 pravnih lica. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    19h 48m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 44m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    18h 48m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    15h 41m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    17h 38m
    0