SPKD ,,Prosvjeta” iz Prnjavora sveukupni pobjednik ovogodišnjeg sabora (FOTO)

03.09.2023. 19:48
1
IZVOR: katera.news

Proglašenjem pobjednika, dodjelom priznanja i narodnim veseljem završen je Sedamnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži.

Za sveukupnog pobjednika ovogodišnjeg sabora proglašeno je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ,,Prosvjeta” iz Prnjavora.

Kao i svake godine do sada, izabrani su kraljica i kralj Sabora, a te titule ponijeli su Rada Janjušić iz Doboja i Slaviša Radović iz Istočnog Starog Grada.

Umjetnički rukovodilac Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ,,Prosvjeta” iz Prnjavora Ranko Milišić izjavio je da su iznenađeni osvojenom nagradom s obzirom na to da je učestvovalo oko 70 pjevačkih grupa.

- Ova nagrada je potvrda našeg rada i truda i dokaz da smo na pravom putu – rekao je on.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Kraljica sabora Rada Janjušić, predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja „Izvor“ iz Doboja, rekla je da joj je posebna čast što je priznanje dobila upravo u Istočnoj Ilidži.

Zavičajnog udruženja „Izvor“ je udruženje građanja Sarajevsko-zeničke regije, koji su izbjegli u Doboj, a koji žele da sačuvaju običaje svoj kraja – navela je ona.

Prema njenim riječima, članovi udruženja se svake godine ozbiljno pripremaju za sabor u Vojkovićima i to rade „sa puno ljubavi“.

Predsjednik KUD-a „Crepoljsko“ iz Istočnog Starog Grada Dragiša Radonja naveo je da mu je posebno drago što je žiri za kralja proglasio Slavišu Radovića.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

- Zahvaljujemo se žiriju, organizatorima i učesnicima koji su prepoznali Radovićev entuzijazam i borbu za očuvanje srpske tradicije i kulture na Sarajevsko-romanijskom platou, ali i šire – rekao je Radonja.

Udruženje za očuvanje narodnog stvaralaštva „Mitrov danak“ iz Istočnog Novog Sarajeva nagrađeno je sa nekoliko nagrada, a Radojka Tešanović, predsjednik udruženja, istakla je da je to veliko priznanje za uloženi trud i rad.

-  Osvojili smo treće mjesto na konkursu za najbolji literarni rad, za scenski prikaz običaja, a na sveukupnom takmičenju, koje obuhvata tri kategorije, literarni konkurs, scenski prikaz i izvorno pjevanje, osvojili smo treće mjesto. Drago nam je zbog osvojenih nagrada, ali smo posebno srećni što vidimo drage ljude i prijatelje iz drugih društava sa kojimo dijelimo istu ljubav – ljubav prema izvornoj pjesmi – rekla je Tešanovićeva.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Ranko Skakavac, predsjednik Organizacionog odbora Sabora, naveo je da su dvomjesečne pripreme zahtijevale mnogo truda i rada, ali da se, ako se osvrne na prethodne dane, sve odvilo po planu.

Komentari 1
Povezane vijesti
Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO) Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
Najčitanije
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    23h 41m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    19h 59m
    7
  • Podnesen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Džudo saveza Republike Srpske
    23h 36m
    1
  • Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija
    22h 5m
    1
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    6h 52m
    0