СПКД ,,Просвјета” из Прњавора свеукупни побједник овогодишњег сабора (ФОТО)

03.09.2023. 19:48
1
ИЗВОР: katera.news

Проглашењем побједника, додјелом признања и народним весељем завршен је Седамнаести сабор српског изворног народног стваралаштва у Војковићима у Источној Илиџи.

За свеукупног побједника овогодишњег сабора проглашено је Српско просвјетно и културно друштво ,,Просвјета” из Прњавора.

Као и сваке године до сада, изабрани су краљица и краљ Сабора, а те титуле понијели су Рада Јањушић из Добоја и Славиша Радовић из Источног Старог Града.

Умјетнички руководилац Српског просвјетног и културног друштва ,,Просвјета” из Прњавора Ранко Милишић изјавио је да су изненађени освојеном наградом с обзиром на то да је учествовало око 70 пјевачких група.

- Ова награда је потврда нашег рада и труда и доказ да смо на правом путу – рекао је он.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Краљица сабора Рада Јањушић, предсједник Скупштине Завичајног удружења „Извор“ из Добоја, рекла је да јој је посебна част што је признање добила управо у Источној Илиџи.

Завичајног удружења „Извор“ је удружење грађања Сарајевско-зеничке регије, који су избјегли у Добој, а који желе да сачувају обичаје свој краја – навела је она.

Према њеним ријечима, чланови удружења се сваке године озбиљно припремају за сабор у Војковићима и то раде „са пуно љубави“.

Предсједник КУД-а „Црепољско“ из Источног Старог Града Драгиша Радоња навео је да му је посебно драго што је жири за краља прогласио Славишу Радовића.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

- Захваљујемо се жирију, организаторима и учесницима који су препознали Радовићев ентузијазам и борбу за очување српске традиције и културе на Сарајевско-романијском платоу, али и шире – рекао је Радоња.

Удружење за очување народног стваралаштва „Митров данак“ из Источног Новог Сарајева награђено је са неколико награда, а Радојка Тешановић, предсједник удружења, истакла је да је то велико признање за уложени труд и рад.

-  Освојили смо треће мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад, за сценски приказ обичаја, а на свеукупном такмичењу, које обухвата три категорије, литерарни конкурс, сценски приказ и изворно пјевање, освојили смо треће мјесто. Драго нам је због освојених награда, али смо посебно срећни што видимо драге људе и пријатеље из других друштава са којимо дијелимо исту љубав – љубав према изворној пјесми – рекла је Тешановићева.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Ранко Скакавац, предсједник Организационог одбора Сабора, навео је да су двомјесечне припреме захтијевале много труда и рада, али да се, ако се осврне на претходне дане, све одвило по плану.

Коментари 1
Повезане вијести
У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО) У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 42m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    13h 56m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 48m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 13m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    6h 3m
    0