Srbe uznemirio dolazak velikog broja tzv. kosovskih specijalaca u Zvečan; Protesti se nastavljaju

24.06.2023. 10:38
0
IZVOR: srna.rs/Tanjug

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije jutros i tokom noći je mirna, a Srbi ispred zgrada opštine Zvečan i Leposavić nastavljaju sa protestima zahtijevajući puštanje na slobodu svih uhapšenih sunarodnika.

Portparol tzv. kosovske policije za region Kosovske Mitrovice Veton Elšani rekao je da noćas nije bilo incidenata, niti su zabilježena bilo kakva narušavanja javnog reda i mira.

Srbi u manjim grupama nastavljaju proteste ispred zgrada opština Zvečan i Leposavić, zahtijevajući puštanje na slobodu svih Srba uhapšenih zbog učešća na mirnim protestima 29. maja u Zvečanu kada je došlo do sukoba sa pripadnicima tzv. kosovske policije i KFOR-a.

Srbi istrajavaju u zahtjevu da se zabrani ulazak nelegalnim albanskim gradonačelnicima u opštinske zgrade, da se sa sjevera povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU i da započene proces foriranja Zajednice srpskih opština.

Saobraćaj se preko administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak i Merdare i dalje obavlja selektivno, pošto se propuštaju samo kamioni sa robom koja nije proizvedena u Srbiji.

Petković: Priština vodi opšti informacioni rat, sa namerom da se razori Srbija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je na djelu opšti informacioni rat koji vode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, sa namjerom da se razori Srbija, da se naudi srpskom narodu na KiM i da se zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa.

- U naredna 24 časa će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa mnogo više informacija - naveo je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom dešavanja na KiM.

Dodao je da Vučić intenzivno razgovara sa vojnim vrhom i da će u skladu sa razvojem situacije biti donošene naredne odluke.

- Borićemo se da sačuvamo mir i učinićemo apsolutno sve da pokažemo i svetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo a koje imaju za cilj da se oslabi Srbija i izazovu novi incidenti i stvori prostor da neosnovano hapsi na sjeveru KiM i time stvara nove krize i uvodi na s u nove sukobe. Iza ovoga svakako stoje i velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini - naveo je Petković.

Dodao je da je sinoć u 19:40 u naselje Kolonija u Zvečanu upao veći broj pripadnika Rosu.

- Sat vremena nakon toga Svečlja saopštava kako je pronađen auto sa tablicama BG955jW i on tu saopštava da je pronađena izvesna količina oružja i eksploziva i napada Beograd da stoji iza planova da se izvrše teroristički napadi na građane i institucije tzv. Kosova - rekao je Petković.

Dodao je da je Svečlja napao Beograd bez ikakvih dokaza.

- On to čini u vreme kada se obraća zamenik komandira kosovske policije za region sever koji kaže da čeka da dođu specijalni timovi da utvrde šta je pronađeno u automobilu. Vi vidite da dok se čeka tim Svečlja već pripremljeno izlazi sa informacijom da je u automobilu pronađeno mnogo toga, i zolje, i ose, i ručne bombe i nekakav eksploziv - istakao je Petković i dodao da Svečlja svojim neosnovanim izjavama samo pokušava da izazove sukobe na KiM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    16h 37m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    17h 52m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    23h 43m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    22h 10m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    13h 45m
    0