Srbija neće popuštati mjere u vezi sa pandemijom

09.02.2021. 12:47
0
IZVOR: Blic.rs

- Sve od mera ostaje kako je do sada bilo, nema nikvakog popuštanja - rekao je dr Predrag Kon nakon sjednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, i dodao da je broj zaraženih u blagom porastu  zbog povratka sa skijališta i pojave britanskog soja.

- Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata - objasnio je Kon novinarima.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nema vakcinisanih sa dvije doze cjepiva.

S tim u vezi je podsjetio da je zaštita vakcinom obezbjeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana poslije toga.

Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mjera.

Pojačati kontrolu na planinama i skijalištima

To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom na planinama, skijalištima.

Ističe, da će kontrole biti povećane i na mjestima koja su prepoznata kao mjesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

- Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom - podvukao je Kon.

Nije bilo riječi o meču Crvne zvezda - Milan

Dr Kon je rekao da na sjednici nije bilo riječi o utakmici Crvena zvezda - Milan, koja se igra 18. februara, i o eventualnom prisustvu publike na tom meču.

- Nije se uopšte pominjala utakmica. Mere su sve i dalje na snazi i to je suština - rekao je Kon.

Utakmica Lige Evrope između šampiona Srbije i italijanskog kluba, igra se 18. februara. UEFA je odobrila da se maksimalno 30 odsto kapaciteta stadiona pusti u prodaju, ali konačnu odluku o tome mora da donese Krizni štab.

Kon: Dinamika vakcinacije dobra, cilj vakcinisati 3 miliona ljudi

Dinamika vakcinacije je dobra, konstatovao je danas epidemiolog dr Predrag Kon, dodajući da je cilj da se dostigne brojka od 80.000 vakcinacija koja može dnevno da se obavi, kako bi se što prije dostigao "bedem imuniteta".

- Dinamika vakcinacije je dobra, sada kreće i davanje druge doze, uz paralelno vakcinisanje prvom. Stiglo je još 8.000 Fajzerovih vakcina, prva komponenta ruske vakcine, a očekujemo i "Sinofarm", pa ćemo imati veće količine vakcina, a onda će i broj poziva za prvu dozu da se poveća - rekao je dr Kon.

On je naveo da je cilj da se dostigne broj od 80.000 vakcinacija koje bi mogle ukupno dnevno da se izvrše, računajući davanje i prve i druge doze, kako bi se što prije dostigao bedem imuntiteta koji je prijeko potreban.

- Cilj je da vakcinišemo do 3 miliona ljudi. Već sam rekao da nam 1,5 miliona vakcinisanih obezbeđuje nešto bolju situaciju, a tri miliona je željeni broj koji bi smanjio prisustvo virusa na pojedinačne slučajeve - rekao je Kon.

On je naveo i da lično misli da porijeklo vakcine neće biti prepreka za putovanja.

U Srbiji i dalje ima oko 2.000 zaraženih za 24 časa, nešto više od 3.800 pacijenata je hospitalizovano, a broj osoba na respiratorima trenutno iznosi 128. Iako je do sada, zajedno sa drugom dozom, u Srbiji vakcinisano više od pola miliona ljudi, epidemiološka situacija i dalje ne dozvoljava bilo kakvo opuštanje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    2h 24m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    2h 29m
    1
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    15h 51m
    0
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    3h 21m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    3h 35m
    0