Србија неће попуштати мјере у вези са пандемијом

09.02.2021. 12:47
0
ИЗВОР: Blic.rs

- Све од мера остаје како је до сада било, нема никваког попуштања - рекао је др Предраг Кон након сједнице Кризног штаба за борбу против корона вируса, и додао да је број заражених у благом порасту  због повратка са скијалишта и појаве британског соја.

- Процена епидемиолошке ситуације показује да постоји стабилизација на високом нивоу, али се види и благи пораст који се може повезати са повратком са скијалишта, али и самом присутношћу британског соја који је доказан у више наврата - објаснио је Кон новинарима.

Рекао је да је Кризни штаб препознао предстојеће празнике као додатни ризик, посебно у ситуацији када још нема вакцинисаних са двије дозе цјепива.

С тим у вези је подсјетио да је заштита вакцином обезбјеђена тек када се прими и друга доза и прође најмање десетак дана послије тога.

Кон је апеловао да треба покушати да се ово стање не погоршава даље, а то је могуће само поштовањем мјера.

Појачати контролу на планинама и скијалиштима

То се, каже, односи посебно на повећање контрола које се могу очекивати у наредном периоду и посебно празничном на планинама, скијалиштима.

Истиче, да ће контроле бити повећане и на мјестима која су препозната као мјеста заражавања, као што су угоститељски објекти.

- Чињеница је да морамо да издржимо још неко време док не стекнемо баријеру коју треба да стекнемо вакцином - подвукао је Кон.

Није било ријечи о мечу Црвне звезда - Милан

Др Кон је рекао да на сједници није било ријечи о утакмици Црвена звезда - Милан, која се игра 18. фебруара, и о евентуалном присуству публике на том мечу.

- Није се уопште помињала утакмица. Мере су све и даље на снази и то је суштина - рекао је Кон.

Утакмица Лиге Европе између шампиона Србије и италијанског клуба, игра се 18. фебруара. УЕФА је одобрила да се максимално 30 одсто капацитета стадиона пусти у продају, али коначну одлуку о томе мора да донесе Кризни штаб.

Кон: Динамика вакцинације добра, циљ вакцинисати 3 милиона људи

Динамика вакцинације је добра, констатовао је данас епидемиолог др Предраг Кон, додајући да је циљ да се достигне бројка од 80.000 вакцинација која може дневно да се обави, како би се што прије достигао "бедем имунитета".

- Динамика вакцинације је добра, сада креће и давање друге дозе, уз паралелно вакцинисање првом. Стигло је још 8.000 Фајзерових вакцина, прва компонента руске вакцине, а очекујемо и "Синофарм", па ћемо имати веће количине вакцина, а онда ће и број позива за прву дозу да се повећа - рекао је др Кон.

Он је навео да је циљ да се достигне број од 80.000 вакцинација које би могле укупно дневно да се изврше, рачунајући давање и прве и друге дозе, како би се што прије достигао бедем имунтитета који је пријеко потребан.

- Циљ је да вакцинишемо до 3 милиона људи. Већ сам рекао да нам 1,5 милиона вакцинисаних обезбеђује нешто бољу ситуацију, а три милиона је жељени број који би смањио присуство вируса на појединачне случајеве - рекао је Кон.

Он је навео и да лично мисли да поријекло вакцине неће бити препрека за путовања.

У Србији и даље има око 2.000 заражених за 24 часа, нешто више од 3.800 пацијената је хоспитализовано, а број особа на респираторима тренутно износи 128. Иако је до сада, заједно са другом дозом, у Србији вакцинисано више од пола милиона људи, епидемиолошка ситуација и даље не дозвољава било какво опуштање.

Коментари 0
Повезане вијести
Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу! Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу!
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    21h 25m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 18m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    22h 3m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    9h 1m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    10h 48m
    0