Srbija uručila protestnu notu Albaniji

07.10.2020. 18:00
0
IZVOR: Tanjug

Povodom neprihvatljive izjave premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Albanije u Beogradu protestnu notu, uputilo pismo Savjetu bezbjednosti UN i dalo odgovarajuću instrukciju svim misijama i ambasadama u inostranstvu.

Instrukcije su upućene svim misijama Srbije pri međunarodnim organizacijama, ambasadama u zemljama EU, Savjetu bezbjednosti UN i susjednim zemljama, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, upućeno je pismo predsjedavajućem Savjetu bezbjednosti UN-a sa zahtjevom da naše pismo bude cirkulisano kao dokument Savjeta bezbjednosti UN-a.

-Ambasadoru Republike Albanije u Beogradu je uručena protestna nota u kojoj je istaknuto da su stavovi predsjednika Vlade Republike Albanije neprihvatljivi za Srbiju, da izjava predstavlja još jednu u nizu provokativnih izjava najviših političkih predstavnika Albanije koje nanose štetu bilateralnim odnosima Srbije i Albanije i ugrožavaju ukupne odnose i stabilnost u regionu - izjavio je Dačić.

Radi se o opasnom pozivu na prekrajanje međunarodnih, priznatih granica između država u regionu.

Izjava premijera Albanije je, kako je dodao, u suprotnosti sa više puta izrečenim opredjeljenjem Srbije i Albanije za razvoj dobrosusjedstva, saradnje, uzajamnog razumevanja i zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji.

-Srbija očekuje da njeni partneri u međunarodnoj zajednici podrže osudu izjava albanskog predsjednika Vlade koje nanose štetu miru i stabilnosti u regionu - poručio je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo na izjavu predsjednika vlade Albanije Edija Rame o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova tako što je poslalo odgovarajuću instrukciju svim misijama pri međunarodnim organizacijama i ambasadama u zemljama EU, članicama SB UN i susednim zemljama.

-Takođe, ovim povodom, upućeno je pismo predsjedavajućem SB UN sa zahtjevom da bude cirkulisano kao dokument SB UN. Izvještaj naših diplomatskih predstavništava o reakcijama očekujemo u sljedećih nekoliko dana, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena - navodi se u pisanoj izjavi.

U zajedničkom intervjuu Rame i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija prištinskoj TV “Klan Kosova”, albanski premijer je rekao da “ujedinjenje Kosova i Albanije” ima dvije alternative i da sve zavisi od pristupa EU.

Prvo je, dodao je on, ujedinjenje u EU, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji tzv. Kosova, onda će “dvije države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče Rami i Tačiju da su pomenutom izjavom “prekardašili” i da neće dosanjati snove o ujedinjenju Albanije i Kosova “ma ko da ih u tom poslu podržava”.

Zajedničku izjavu Rame i Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova kritikovala je Evropska komisija ocijenivši da je riječ o prihvatljivim provokacijama koje nisu u skladu sa politikom saradnje u regionu.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 30m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    4h 54m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    3h 9m
    9
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    19h 38m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    4h 48m
    0