Србија уручила протестну ноту Албанији

07.10.2020. 18:00
0
ИЗВОР: Tanjug

Поводом неприхватљиве изјаве премијера Албаније Едија Раме о уједињењу Албаније и Косова, Министарство спољних послова Србије уручило је амбасадору Албаније у Београду протестну ноту, упутило писмо Савјету безбједности УН и дало одговарајућу инструкцију свим мисијама и амбасадама у иностранству.

Инструкције су упућене свим мисијама Србије при међународним организацијама, амбасадама у земљама ЕУ, Савјету безбједности УН и сусједним земљама, каже се у саопштењу Министарства.

Како се наводи, упућено је писмо предсједавајућем Савјету безбједности УН-а са захтјевом да наше писмо буде циркулисано као документ Савјета безбједности УН-а.

-Амбасадору Републике Албаније у Београду је уручена протестна нота у којој је истакнуто да су ставови предсједника Владе Републике Албаније неприхватљиви за Србију, да изјава представља још једну у низу провокативних изјава највиших политичких представника Албаније које наносе штету билатералним односима Србије и Албаније и угрожавају укупне односе и стабилност у региону - изјавио је Дачић.

Ради се о опасном позиву на прекрајање међународних, признатих граница између држава у региону.

Изјава премијера Албаније је, како је додао, у супротности са више пута изреченим опредјељењем Србије и Албаније за развој добросусједства, сарадње, узајамног разумевања и заједничке будућности у Европској унији.

-Србија очекује да њени партнери у међународној заједници подрже осуду изјава албанског предсједника Владе које наносе штету миру и стабилности у региону - поручио је Дачић.

Министарство спољних послова Србије је реаговало на изјаву предсједника владе Албаније Едија Раме о могућем уједињењу Албаније и Косова тако што је послало одговарајућу инструкцију свим мисијама при међународним организацијама и амбасадама у земљама ЕУ, чланицама СБ УН и суседним земљама.

-Такође, овим поводом, упућено је писмо предсједавајућем СБ УН са захтјевом да буде циркулисано као документ СБ УН. Извјештај наших дипломатских представништава о реакцијама очекујемо у сљедећих неколико дана, о чему ће јавност бити благовремено обавјештена - наводи се у писаној изјави.

У заједничком интервјуу Раме и министра спољних послова Хашима Тачија приштинској ТВ “Клан Косова”, албански премијер је рекао да “уједињење Косова и Албаније” има двије алтернативе и да све зависи од приступа ЕУ.

Прво је, додао је он, уједињење у ЕУ, међутим ако ЕУ настави да затвара врата интеграцији тзв. Косова, онда ће “двије државе бити принуђене да се уједине на класичан начин”.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је јуче Рами и Тачију да су поменутом изјавом “прекардашили” и да неће досањати снове о уједињењу Албаније и Косова “ма ко да их у том послу подржава”.

Заједничку изјаву Раме и Тачија о уједињењу Албаније и Косова критиковала је Европска комисија оцијенивши да је ријеч о прихватљивим провокацијама које нису у складу са политиком сарадње у региону.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 38m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 23m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 32m
    0