Srbija: Za sedam dana testirano tri puta više nego u četiri zemlje regiona

02.07.2020. 20:07
0
IZVOR: SRNA

Srbija je ubjedljivo najbolja u regionu po broju testiranih građana, a samo u prethodnih sedam dana testirano je blizu 51.000 ljudi, što je gotovo tri puta više nego u Albaniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj zajedno, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U prethodnih sedam dana u Srbiji je ukupno testirano 50.797 građana, Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

- U Srbiji je u prethodnih sedam dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u ove četiri zemlje zajedno - navodi se u saopštenju, objavljenom povodom povećanog broja pozitivnih slučajeva virusa korona kako u Srbiji, tako i u cijelom svijetu.

Kada se u obzir uzme broj testiranih, Srbija je ubjedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih sedam dana na 100.000 građana testirano njih 730.

Iza nas su, između ostalih, članice EU, poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na 100.000 stanovnika protekle sedmice - dodaje se u saopštenju u kojem je Vlada Srbije obavijestila javnost o važećem protokolu o testiranju, kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu.

Vlada Srbije ističe da su svi iznijeti podaci javno dostupni i lako provjerljivi, s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou i svi građani ih mogu pronaći na internetu.

U saopštenju se podsjeća da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome obolijevanja od kovida-19 /povišena temperatura, kašalj, bol u grlu/, moraju prvo javiti u posebnu ambulantu /kovid ambulanta/ matičnog doma zdravlja.

Svakome sa navedenim simptomima biće urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerjena temperatura, urađen brzi test.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa ljekarima iz doma zdravlja, građanima će, ističe se u saopštenju, u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test.

- Shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe - navodi se u saopštenju.

Vlada naglašava da se isti princip primjenjuje na teritoriji cijele Srbije, bez izuzetka u svakom gradu i opštini.

- O testiranju pacijenata odlučuju isključivo lekari na osnovu protokola o testiranju, a nikako predstavnici lokalnih vlasti, političari ili bilo ko drugi - ističe se u saopštenju Vlade Srbije.

U tekstu se napominje da beogradski Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" svako jutro sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji provjerava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdijeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe.

Naglašavajući da svaka priča o nedostatku testova ne odgovara istini, Vlada Srbije i Krizni štab za suzbijanje virusa korona podsjećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama.

Vlada Srbije još jednom moli sve građane da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, da poštuju mjere koje je propisao Krizni štab, redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva, zaštitne maske u zatvorenim prostorima i održavaju razdaljinu.

- Samo zajedničkim snagama možemo da sačuvamo sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi u našem okruženju - ističe se u Vladi Srbije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    4h 16m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 0m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    19h 13m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    15h 27m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    20h 19m
    0