Србија: За седам дана тестирано три пута више него у четири земље региона

02.07.2020. 20:07
0
ИЗВОР: СРНА

Србија је убједљиво најбоља у региону по броју тестираних грађана, а само у претходних седам дана тестирано је близу 51.000 људи, што је готово три пута више него у Албанији, Словенији, Црној Гори и Хрватској заједно, саопштено је из Владе Србије.

У претходних седам дана у Србији је укупно тестирано 50.797 грађана, Црна Гора урадила је 2.493 теста, Албанија 2.779, Словенија 6.342, док је Хрватска тестирала 7.363 људи.

- У Србији је у претходних седам дана урађено готово три пута више тестова него у ове четири земље заједно - наводи се у саопштењу, објављеном поводом повећаног броја позитивних случајева вируса корона како у Србији, тако и у цијелом свијету.

Када се у обзир узме број тестираних, Србија је убједљиво најбоља у региону, имајући у виду да је у претходних седам дана на 100.000 грађана тестирано њих 730.

Иза нас су, између осталих, чланице ЕУ, попут Румуније са 427 тестираних, Словеније са 305 и Бугарске са 269 урађених тестова на 100.000 становника протекле седмице - додаје се у саопштењу у којем је Влада Србије обавијестила јавност о важећем протоколу о тестирању, као и о ситуацији са тестовима у Србији и региону.

Влада Србије истиче да су сви изнијети подаци јавно доступни и лако провјерљиви, с обзиром на то да се ажурирају на дневном нивоу и сви грађани их могу пронаћи на интернету.

У саопштењу се подсјећа да се грађани који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме оболијевања од ковида-19 /повишена температура, кашаљ, бол у грлу/, морају прво јавити у посебну амбуланту /ковид амбуланта/ матичног дома здравља.

Свакоме са наведеним симптомима биће урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика, измерјена температура, урађен брзи тест.

Тек након тога, и уз консултацију са љекарима из дома здравља, грађанима ће, истиче се у саопштењу, у одговарајућој здравственој установи бити урађен бесплатан ПЦР тест.

- Сходно тренутно важећем протоколу епидемиолошки контакти заражених особа се не тестирају. То значи да особе које су биле у контакту са потврђеним зараженима, неће бити аутоматски тестиране док лекари на прегледу не утврде да за тестирањем има потребе - наводи се у саопштењу.

Влада наглашава да се исти принцип примјењује на територији цијеле Србије, без изузетка у сваком граду и општини.

- О тестирању пацијената одлучују искључиво лекари на основу протокола о тестирању, а никако представници локалних власти, политичари или било ко други - истиче се у саопштењу Владе Србије.

У тексту се напомиње да београдски Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" свако јутро са свим заводима за јавно здравље у земљи провјерава какве су њихове потребе за текући дан и дневно их снабдијева додатним тестовима, уколико за тим има потребе.

Наглашавајући да свака прича о недостатку тестова не одговара истини, Влада Србије и Кризни штаб за сузбијање вируса корона подсјећају јавност да у Србији на залихама тренутно постоји више од 260.000 такозваних ПЦР тестова, као и да се количина расположивих тестова редовно допуњава у складу са потребама.

Влада Србије још једном моли све грађане да буду одговорни према себи и својим најближима, да поштују мјере које је прописао Кризни штаб, редовно перу руке и користе дезинфекциона средства, заштитне маске у затвореним просторима и одржавају раздаљину.

- Само заједничким снагама можемо да сачувамо сопствено здравље и здравље људи у нашем окружењу - истиче се у Влади Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 12m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 16m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 9m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 0m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 6m
    0